Kapetan: Titanic nije potonuo zbog sudara s ledenim brijegom

"Nema pouzdanih dokaza da je Titanik udario u ledeni breg", rekao je Collins. (EPA)

Britanski putnički brod Titanik, koji je potonuo na današnji dan pre 107 godina, nije potonuo zbog sudara sa ledenim bregom, tvrdi kapetan L.M.Collins.

Titanik je potonuo 14. aprila 1912. godine tokom svog prvog putovanja iz Sautemptona u Njujork, u SAD.

Pod kapetanom Edwarda Smitha, na brodu je bilo otprilike 2.200 putnika u trenutku kada se sudario sa ledenim bregom nedugo pre ponoći – nesreća u kojoj je više od 1.500 ljudi izgubilo život.

Collins, koji ima iskustva u vodama severnog Atlantika, a gde je potonuo Titanik, kaže da ta priča o sudaru sa ledenim bregom nije realna, prenosi sajt B92.

Collins je 2002. godine izdao knjigu “Potapanje Titanika, perspektiva ledenog pilota”, gde je predložio tri razloga zbog kojih je verovao da je Titanik zaista potopio led.

“Uveren sam da je nemoguće da je brod udario u ledeni breg. Umesto toga, Titanik je žrtva arktičkog ledenog sloja. Arktički led je višegodišnji led, vrlo tvrd”, rekao je bivši pomorac.

Kako je naveo, brojni brodovi su potonuli na isti način – probijanjem trupa.

Uzrok – optički fenomen usled ektremne hladnoće

“Nema pouzdanih dokaza da je Titanik udario u ledeni breg”, rekao je Collins.

On je detaljno opisao u knjizi kako su otprilike deset minuta pre potonuća, dva mornara uočila ono što su smatrali sumaglicom na horizontu, protežući se otprilike 20 stepeni s obe strane broda.

Takođe, različiti oficiri prijavili su različitu visinu nepostojećeg ledenog brega.

Kapetan Collins veruje da je ova razlika u visini posledica “optičkog fenomena koji je dobro poznat nautičarima”, gde ravno more i ekstremna hladnoća iskrivljuju izgled objekata u blizini vodene linije, što ih čini veoma visokim.

Fizika takođe nalaže da Titanik nije udario ledeni breg, tvrdi on i pojašnjava da nešto što je poznato kao Bernulijev efekat znači da to nije moguće.

Prema rečima Collinsa, ako je brod plovio brzinom 11 metara u sekundi i udario u ledeni breg za koji se tvrdi da je veličine hotela, cela strana bi bila uništena.

“Brod bi onda potonuo za nekoliko minuta, a ne sati”, zaključio je Collins.

Izvor: Agencije