ʽKapetan Draganʼ traži zaštitu UN-a

Dragan Vasiljković optužen je za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj (EPA)

Dragan Vasiljković, poznatiji kao “Kapetan Dragan”, preko svojih odvjetnika Slađane Čanković iz Zagreba i Gorana Cvetića iz Beograda, podnio je predstavku Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda protiv Australije i Hrvatske.

U priopćenju odvjetnika Cvetića navodi se da je predstavka podnesena zbog nelegalnosti izručenja iz Australije u Hrvatsku, kao i zbog nezakonitosti desetogodišnjeg pritvora u te dvije zemlje.

U predstavci se posebno ističe povreda prava na slobodu i sigurnost osobe, kao i prekomjerno trajanje predistražnog pritvora, prenosi Radio-televizija Srbije.

“Takođe je istaknut zahtev za privremenu meru kojom se od Komiteta traži da obavesti Hrvatsku da je neophodno da Vasiljkoviću omogući odbranu sa slobode. On je tokom avgusta imao srčanih problema, usled kojih je hitno prebačen u bolnicu, gde mu je ugrađen stent, a zatim vraćen u ćeliju u splitskom zatvoru Bilice”, navodi se u priopćenju.

 

Odbor za ljudska prava UN-a je ustanovljen Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i odlučuje o predstavkama pojedinaca na sličan način kao Europski sud za ljudska prava.

Odbor može postupati po pojedinačnim predstavkama u pogledu onih članica UN-a koje su izričito priznale tu nadležnost.

I Australija i Hrvatska su to učinile.

Suđenje Vasiljkoviću počet će 20. rujna u Županijskom sudu u Splitu.

Optužen je za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini tijekom rata u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije