Kantonalna bolnica u Bihaću: Obnova ide, ali sporo

Nekoliko ljekara je u svrhu obnove bolnice u Bihaću doniralo cijelu jednu platu (Al Jazeera)

Piše: Fahrudin Vojić

Pune tri godine kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, oporavlja se od požara koji je uzrokovao milionske štete na objektima jedne od najznačajnijih ustanova u Unsko-sanskom kantonu.

Najveće teškoće ima hirurgija gdje zbog nerješenih operacionih sala dolazi do zastoja u radu ovog odjela, zbog čega je novi ministar Dženis Šabulić nedavno boravio u posjeti ovoj ustanovi kako bi to pitanje nanovo aktuelizirao.

“Vlada je nedavno donijela odluku koju je Skupština prihvatila o izdvajanju milion konvertibilnih maraka za rekonstrukciju dvije operacione sale, a sredstva će biti izdvojena iz dobiti unsko-sanski šuma. Mišljenja sam da cijeli taj projekat treba ići preko UNDP-a, kako bi i oni izdvojili određena sredstva i učestvovali u obnovi bolnice”, kaže ministar Šabulić.

Da se oslanjanjem na vlastite kapacitete može puno toga ostvariti, pokazuje i primjer akcije kupovine prozora koja je pokrenuta unutar bolničkog osoblja. Suština akcije bila je da uposlenici odvoje vlastita sredstva i doniraju ih za kupovinu novih prozora.

Šta je sa kadrovima?

Nekoliko ljekara je u te svrhe doniralo cijelu jednu platu, a zatim se uključila i turska razvojna agencija TIKA i donirala potrebna sredstva za dovršetak obnove stolarije na objektu “Foča” gdje je izbio požar.

Glavni ulaz u Kantonalnu bolnicu Bihać

“Ono što se pokušavalo dvadeset i pet godina, mi smo zahvaljujući TIKA-i uradili za vrlo kratak period. Akcija se  nastavlja dalje i sad smo prešli na ovu drugu zgradu “Kasindol” i evo završili smo čelo zgrade gdje smo zamjenili prozore, za sad samo na sobama gdje borave pacijenti iz razloga što smo trenutno ograničeni sredstvima”, kaže Smail Dervišević, direktor bolnice.

Bočna strana objekta 'Foča'

U zadnje vrijeme javlja se i problem odlaska kadrova u zapadne zemlje. Međutim, iz bolnice ističu da uprkos takvom trendu, još nemaju problema sa nedostatkom ljekarskog kadra.

“Nas je u posljednih godinu dana napustilo nekoliko ljekara, ali to nije uzrokovalo nedostatak tog kadra i mi još imamo zahtjeva za zaposlenje ljekara i naravno, zavisno od potreba službi mi ih i shodno tome primamo u radni odnos. Realna prijetanja nedostatka kadrova u budućnosti javlja se kada je u pitanju srednji medicinski kadar, jer upravo oni najviše odlaze vani”, kaže direktor Dervišević.

Rješiti problem lijekova

Prema riječim ministra Šabulića u kontekstu ove priče o lječničkom kadru, oni u ministarstvu rade na osposobljavanju vrhunskog medicinskog kadra, prije svega u oblasti gastroentrologija sa RCP i kompletnom ultrazvučnom dijagnostikom i primarna kardiologija što podrazumijeva ugrađivanje stentova u cilju smanjenja odlaska pacijenta u Tuzlu i Sarajevo, te na taj način smanjili smrtnost pacijenata u putu.

“Imamo u planu da, u saradnji sa stručnjacima iz Hrvatske, prije svega dobijemo novi kadar. Da pošaljemo ljude odavde na specijalizaciju u Hrvatsku, a zatim da oni obučavaju novi kadar, te da tako smanjimo troškove koje sada plaćamo Sarajevu kada su u pitanju dvije navedene oblasti koje trenutno ne radimo, a zatim ta sredstva uložimo u obnovu bolnice”, kaže ministar Šabulić.

Teškoće se javljaju i kod nedostatka lijekova i reagnesa, a razlog su višemilionski dugovi prema dobavljačim koji još nisu sanirani. Kantonalna vlada i uprava bolnice saglasni su u tome da je dugoročno rješenje ovog problema isključivo u kreditnom zaduženju bolnice na nekim kvalitetnijim osnovama i povoljnijim kreditnim ratama.

“Kada su u pitanju lijekovi, moram istaći da već tri godine nije usklađena federalna i kantonalna lista i mi trenutno radimo na tome. Mislim da je komisija već pri kraju završetka esencijalne i bolničke liste lijekove na kojoj će biti prisutni svi medikamentni i farmakološki preparati koji su prisutni i na federalnoj listi”, ističe ministar Šabulić.

Izvor: Al Jazeera