Kanton Sarajevo novca ima, nedostaju projekti

Adnan Šteta: Do kraja ove godine imat ćemo posložen tarifni sistem, saobraćajni centar, stajališta, nove trolejbuse i minibuse (Vlada Kantona Sarajevo)

Do kraja naredne godine javni prijevoz i cestovni saobraćaj u bosanskohercegovačkom Kantonu Sarajevo i samom glavnom gradu Bosne i Hercegovine doživjet će potpuni preobražaj i teško će se moći porediti s aktuelnom situacijom, najavljuje kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U razgovoru za Al Jazeeru ističe kako novčana sredstva za ove radove nisu problem, već je problem nedostatak kvalitetnih projekata. Dodaje kako će se mnogo raditi na modernizaciji javnog prijevoza, poput radova na promjeni tramvajskih šina, nečemu što se nije radilo više od četiri desetljeća. Ističe kako će biti realizirani projekti iz ove, ali i iz prethodne dvije godine, te kako će građani i turisti u bh. prijestolnici jako brzo vidjeti mnoga radilišta, ali i promjene.

  • Aktuelna Vlada KS-a ima relativno kratak staž, no pokrenula je mnogo projekata. Koji se od njih ističu po važnosti za stanovnike bh. prijestolnice?

– Mnogo projekata smo pokrenuli, zatekli smo i dio projekata koji su bili u početnoj fazi realizacije, ali smo ih značajno ubrzali. Jako puno se radi na cestovnoj infrastrukturi, a tu su dva kapitalna projekta – I i IX transverzala.

Radovi na I transverzali su krenuli u decembru prošle godine. Plan je bio da se oni, na ovom dijelu od 1,2 kilometra, završe u martu 2020. godine. Međutim, obilaskom terena i nekom boljom voljom da to brže ide, mislim da će radovi ovog dijela biti završeni do 1. novembra, znači da ćemo ubrzati pet mjeseci radove. Na tom ćemo dijelu I transverzale, moja su to očekivanja, već u 7. ili 8. mjesecu raspisati javni poziv za izgradnju tunela. Tunel je dug 675 metara, sa dvije cijevi i dvije trake s obje strane, uz zaštićenu pješačku šetnicu, i to je prvi tunel koji radi Kanton Sarajevo.

Deveta transverzala je imala mala kašnjenja, ali očekivanja su da most koji spaja dvije strane općine Novi Grad biti završen u augustu. Nakon toga slijedi rješavanje imovinskih odnosa na kružnom toku i očekujem da ćemo već na proljeće naredne godine imati povezanu općinu Novi Grad tom novom cestom. Uz to, zajedno ćemo s općinom raditi i na ulici Džemala Bijedića, od skretanja za IX transverzalu do “vjetrenjače” na Čengić Vili, gdje su imovinski odnosi skoro skroz riješeni, tako da ćemo u narednih 12 mjeseci imati dvije trake i s jedne, i s druge strane.

Osim tih velikih radova, radimo jako puno na rekonstrukciji cesta na bazi plana direkcije za puteve za 2019. godinu. Ove ćemo godine uraditi i sve što nije završeno u prethodne dvije godine, a bilo je u planu direkcija po željama općina. Nekih 30 miliona maraka [oko 15 miliona eura] infrastrukturnih cestovnih radova kroz direkcije za puteve Ministarstvo će napraviti u ovoj godini. Prevedeno u gradilišta, nekih 50 gradilišta ćemo imati u ovoj godini, tu se radi o sanacijama i rekonstrukcijama određenih ulica, od manjih ulica do projekata dugih nekoliko kilometara.

  • Javni gradski prijevoz u Sarajevu je u lošem stanju, koliko se na tome radi?

– Osim cestovnih infrastrukturnih projekata, jedan od glavnih izazova za kvalitetniji život svih nas koji živimo u Sarajevu je javni gradski prijevoz. I tu radimo jako mnogo, što strateški, što odmah izvedbeno.

Od 1. juna ćemo krenuti u projekat koji se zove elektronska naplata karata i tramvajska stajališta. Plan je da do 1. novembra imamo taj projekat završen i testni period bi bio od 1. novembra do 1. decembra. Cilj je da od 1. decembra imamo beskontaktnu kartu, koja će vrijediti u svim vozilima javnog prijevoza (i GRAS-a, i Centrotransa), koja će biti jedinstvena. Imat ćemo novi tarifni sistem, gdje će cijena karte važiti shodno dužini putovanja. Karta će se moći kupovati, dopunjavati na dan, dva, pet dana…

Revizori će znati dva strana jezika
  • Sarajevo kotira kao popularna turistička destinacija, no gosti bh. prijestolnice imaju mnogo problema sa saobraćajem. Kako ćete to riješiti?

– Imamo sreću da broj turista raste, a mi imamo najmanje zasluga za to, govorim za vlasti, kroz angažman, jer ne vidim da se puno radilo na tom polju.

Dođete na stajalište, ništa ne znate o prijevozu i mi radimo promptno da se to promijeni.

Danas imamo situaciju da se autobusi s turistima parkiraju gdje stignu, nema parkinga za njih, i na tome radimo, na stvaranju rezidencijalnog parkinga za turiste.

Na tom polju ćemo jako puno raditi na kvaliteti prijevoza, da čovjek može i prije dolaska u Sarajevo kupiti karte, a i nova struktura Turističke zajednice KS-a pokrenula je niz projekata, koji će zasigurno pomoći u razvoju turizma.

Kroz javni prijevoz moramo omogućiti da imaju jednostavnu situaciju, revizori će morati znati dva strana jezika, između ostalog.

Moramo raditi kako bi imali jasan, jednostavan, ljubazan, čist, tačan javni prijevoz, odnosno sve što sada nemamo, i to ćemo imati za pola godine – nema razloga da se to ne uradi u tom roku.

U tramvajima i na tramvajskim stajalištima ćemo imati videonadzor, a sve ćemo to pratiti iz saobraćajnog centra za javni prijevoz. koji će biti u GRAS-ovom objektu na Čengić Vili. Imat ćemo novi raspored linija. koji će se kontrolirati iz saobraćajnog centra. Ono što će biti velika novost, osim beskontaktne jedinstvene karte, je to što ćemo na stajalištima imati velike panoe koji će najavljivati kada dolazi vozilo i koja linija.

Uz sve to, radimo na obnovi voznog parka. Prošle sedmice smo pozvali proizvođače i dostavljače minibusa i trolejbusa iz cijele Evrope da nam predstave ko, šta i kako radi i veoma ćemo brzo ići s javnim pozivom za nabavku novih minibusa i novih trolejbusa. Naša želja i očekivanja su da ćemo nove minibuse i trolejbuse imati do kraja ove godine.

Do kraja ove godine planiramo raspisati i javni poziv za rekonstrukciju pruge od Marijin dvora do Ilidže i završiti tu proceduru, kako bi s početkom proljeća naredne godine mogli krenuti u radove. Koliko je to bitno kazuje činjenica da pruga već 40 godina nije doživjela rekonstrukciju, da novi trolejbusi nisu došli od Olimpijade [1984. godine]. S Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u sklopu angažmana za prugu i za nabavku novih vozila, imamo sredstva za nabavku novih tramvaja, pa ćemo, poslije rekonstrukcije tramvaja, ići u nabavku novih tramvaja.

Do kraja ove godine bi trebali imati posložen tarifni sistem, saobraćajni centar, stajališta, nove trolejbuse i minibuse, a do kraja iduće godine prugu i nove tramvaje. Po mojim procjenama, do septembra iduće godine bi mogli imati totalnu revoluciju u javnom prijevozu Kantona Sarajevo.

  • Ovo zvuči ambiciozno, naročito kada se zna u kakvom je trenutno stanju javni prijevoz. Gdje bi se moglo očekivati problema pri realizaciji ovih planova, bilo da je riječ o novčanim ili drugim poteškoćama, i kakva je saradnja s drugim nivoima vlasti?

– Odmah da istaknem, finansijska strana je za Sarajevo možda najmanji problem. Sredstava ima, ali projekata nedostaje. Mi sada ubrzano radimo na mnogim projektima, koji su nekada idejno spomenuti, ali nisu išli u realizaciju. Naravno, to su sredstva građana KS- i ta sredstva ne smiju ostati neutrošena, ona moraju biti utrošena za vidljive stvari, koje će popraviti kvalitetu života u KS -u.

Po pitanju saradnje s drugim nivoima vlasti, Ministarstvo je vezano za sve općine u KS-u. Činjenica da jako puno radimo, cestovno i infrastrukturno, općinama daje dodatni značaj i dodatnu snagu i meni i načelnicima da radimo na projektima i da predlažemo projekte.

Imamo dosta preklapanja s općinama. Građanima je saobraćajnica – saobraćajnica, no one su podijeljene na one kojima upravlja općina, kojima upravlja kanton, pa čak i na one kojima upravlja [entitet] Federacija Bosne i Hercegovine. U narednom periodu ćemo imati dosta radnih sastanaka, trebat će dosta dobre volje i pomoći općina i načelnika na ubrzavanju određenih proceduralnih stvari koje su do njih. Određeni projekti stoje godinama, sredstva su davno obezbjeđena (čak neka iz kreditnih sredstava. pa kamate plaćamo), a nekih 80 kvadratnih metara imovinskog pitanja stoji zbog neke birokratije ili zbog nekih dozvola.

Mi smo ti koji iniciramo općinama da rješavamo te stvari, jer mi ne možemo ići u realizaciju projekata dok nemamo riješene određene stvari u općinama. Sa naše strane svaka općina ima maksimalnu podršku. Mi smo svi, u suštini, građani KS-a i odgovaramo građanima KS-a i trebamo imati jedinstven cilj, a to je da popravimo kvalitetu života u KS-u.

  • Iako dolaze ljetni dani, trebamo se dotaći onih kada dominiraju magle i zagađenje. Koji su projekti u tom smjeru, jer se saobraćaj spominje kao jedan od bitnijih izvora zagađenja u Sarajevu?

– Zagađenje je veliki problem svim građanima. Kolega Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, dosta radi na planu kako suzbiti i riješiti problem. Sigurno je saobraćaj, uz još neke faktore, jedan od akumulatora svega toga.

Nije se pristupalo rješavanju saobraćajnih stvari koje bi doprinijele popravljanju stanja. Činjenica da u KS-u imamo 150.000 registriranih automobila, ne govorim o onim vozilima koja prolaze kroz Kanton, te činjenica da su automobili u prosjeku veoma stari dovoljno govore. Pokušavamo detaljno pristupiti rješenjima i prijedlozima kako prema Federaciji Bosne i Hercegovine, tako i prema državi Bosni i Hercegovini za neke zakonske regulative.

Poboljšanje puta za Trebević
  • Da li imate saradnju s opštinama u bh. entitetu Republika Srpska koje su susjedi Kantona Sarajevo?

– Imali smo nekoliko sastanaka s načelnikom Opštine Istočni Stari Grad.

Radi se o drugom entitetu, ali se radi o područjima koje građani KS-a jako često koriste.

Govorim o aspektu cestovne infrastrukture i mislim na Trebević, prije svega.

Načelnik je imao nekoliko prijedloga da određene cestovne projekte zajednički isfinansiramo, kako bi građanima bilo lakše da dođu na Trebević.

Trebević gledamo kao ekonomsko područje Sarajeva, gdje građani KS-a provode dosta svog vremena i troše mnogo svog novca

Samim tim imamo obavezu da stvorimo preduslove da oni mogu lakše doći do tih mjesta.

Vjerujem da ćemo do kraja godine implementirati jedan do dva zajednička projekta cestovne infrastrukture s Opštinom Istočni Stari Grad.

Jedna od osnovnih stvari koja bi jednim dijelom trebala smanjiti zagađenje, posebno u urbanom dijelu grada, ranije je spomenuti popravak javnog saobraćaja. Kroz taj ekološki dio, a to su tramvaji i trolejbusi, želimo poboljšanjima potaknuto ljude da što manje koriste svoja vozila, odnosno da što brže tramvajem i trolejbusom dođu do posla, škole, fakulteta… nego vozilom, dok sistematski i strateški ne riješimo neke stvari koje su problem, poput najavljenog poskupljenja plina.

Mi ćemo ove godine raditi puno pravilnika i podzakonskih akata koje nismo imali, a koji su u sferi zraka i zagađenja i tiču se sigurnosti u saobraćaju. Kroz njih ćemo probati propisati određene stvari, a u saradnji s njemačkom agencijom GIZ, radimo na projektu urbane mobilnosti u gradu, gdje ćemo doći do relevantnijeg podatka šta i koliko utječe na zagađenost, jer se tu trenutno mnogo špekulira.

U razvoju ćemo i preferirati biciklizam, pješačke staze, tramvaje, trolejbuse i sve ono što nisu vozila na fosilno gorivo, ali to je dugoročno. No, mi moramo, kao Kanton i Vlada, dočekati jesen i zimu sa svim izazovima.

  • Kako riješiti probleme parkinga u Sarajevu?

– Tu su nadležnosti pomiješane. Nekim parking mjestima upravlja Ministarstvo, zajedno s komunalnim preduzećem Rad, s druge strane, Rad upravlja određenim zatvorenim parkinzima. Imate dosta privatnih parkinga koje su općine dale na koncesiju. Na kraju, imate jako puno naselja gdje ljudi parkiraju po ulici i trotoarima, i to je ozbiljan problem, koji bi se trebao rješavati zakonom o lokalnoj samoupravi, ali nisam siguran da li je ta tematika zaokružena kako treba.

Mi upravljamo manjim dijelom parkinga i trudimo se da sredstva dobijena kroz tu naplatu, zajedno s općinama, investiramo u dobijanje novih parkinga. Mi ćemo ove godine takva sredstva, zajedno s Općinom Novo Sarajevo, utrošiti na izgradnju podzemne garaže kod Hitne pomoći. Dogovaramo s Općinom Centar, uzevši u obzir da su općine Stari Grad i Centar najproblematičnije kada su parkinzi u pitanju, o investiranju u neku od lokacija koju oni mogu dati za izgradnju podzemne garaže, a iduće godine imamo želju i obavezu da to radimo u općini Stari Grad.

Mi danas nemamo podatke o parking mjestima u Kantonu Sarajevo i radimo snimku s jednom japanskom organizacijom kako bi imali te podatke. Radit ćemo na modernizaciji ovih parking mjesta koje kontroliramo, a nalaze se uz ceste. To će biti “smart parking”, kroz aplikaciju će se moći vidjeti lokacije, slobodna mjesta, tražiti parking… No, to nije rješenje problema parkinga, koje je daleko veće i drugi se moraju uključiti.

  • Na kraju se postavlja pitanje odnosa građana prema saobraćaju, javnom prijevozu…

– Koliko imamo problema s infrastrukturom, toliko imamo problema sami sa sobom i poštovanjem tih stvari, govorim kao građanin Sarajeva. Hoćemo, međutim, da stvorimo svjetske uslove, da je svaki pješački prijelaz, semafor jasno obilježen, da se jasno vidi parking, horizontalna i vertikalna signalizacija, upozorenja šta se smije i ne smije, to danas imamo djelimično.

Kada se sve to završi, kada moderniziramo, onda ćemo tražiti od građana da to poštuju, jer nema razloga da to poštujemo vani, a ne kod kuće. Želimo sve osvježiti, da bude očito, pa krenuti u kampanju, a na kraju i kažnjavati ko ne poštuje – kako imamo prekršaje za vozače, imat ćemo i za pješake.

Radit ćemo kampanju da pokažemo kako je sve to naše i apeliram da građani budu strpljivi, jer ćemo imati jako puno radova i brzo ćemo to završiti, a poslije da to čuvamo i koristimo kako treba.

Izvor: Al Jazeera