Kanton Sarajevo dobio vlast: Edin Forto novi premijer

Za imenovanje Vlade KS-a glasala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koaliciju, a deset ih je bilo protiv (Fena)

Kanton Sarajevo danas je dobio novu Vladu, na čijem će čelu biti premijer Edin Forto, predstavnik Naše stranke, javljaju agencije.

Za imenovanje Vlade KS-a glasala su 24 zastupnika iz šest stranaka koje čine koaliciju (Naša stranka, Narod i pravda, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista), a deset ih je bilo protiv. 

Novi ministar komunalne privrede i infrastrukture jest Srđan Mandić (Naša stranka), a ministrica pravde i uprave Lejla Brčić (Naša stranka).

Stranka Narod i pravda dobila je četiri ministarstva, i to obrazovanja, nauke i mladih (Zineta Bogunić), privrede (Haris Bašić), unutrašnjih poslova (Admir Katica), te finansija (Amel Kovačević).

Vlast formirana bez SDA

SDP je dobio tri ministarstva – prostornog uređenja (Damir Filipović), rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica (Malik Garibija) i saobraćaja (Adnan Šteta), a Savez za bolju budućnost dva – kulture i sporta (Mirvad Kurić) i za boračka pitanja (Ismir Jusko).

Ministrica zdravstva bit će Amela Softić iz Demokratske fronte.

Novi premijer Edin Forto na zasjedanju Skupštine KS-a izložio je planove Vlade KS-a sa, kako je rekao, više od 300 mjera.

Vlast u Kantonu Sarajevo formirana je bez predstavnika Stranke demokratske akcije iako je ona osvojila najviše zastupničkih mjesta.

Izvor: Agencije