Kandidatu za predsjednika FIFA-e prijeti suspenzija

Južnokorejski milijarder koji se kandidirao za predsjednika FIFA-e mogao bi ispasti iz utrke.

Chung Mong Joon je doznao da mu Etički odbor sprema višegodišnju suspenziju zbog navodnog kršenja etičkih normi Svjetske nogometne federacije.

On je milijarder, jedan od vlasnika Hyundaija, bivši potpredsjednik FIFA-e i jedan od najuticajnijh ljudi u Azijskom nogometu.

Samim tim spada među favorite u utrci za prvog čovjeka Svjetske nogometne federacije.

Etičke norme

Veliki je rival Michelu Platiniju, ali je dobio insajderske informacije da mu Etički komitet FIFA-e želi izdati 15-godišnju suspenziju, navodno zbog kršenja etičkih normi te organizacije.

 “Mislim da istraga Etičkog komiteta FIFA-e neće zadovoljiti pravdu. Ako objektivno sagledamo ovo što se dešava, ovo se neće zaustaviti na meni, već postoji opasnost da žele srušiti izbore za predsjednika FIFA-e i samo FIFA-u”, kazao je Mong Joon.

On je žestoki kritičar Sepa Blattera, a zbog velike povezanosti sa aktuelnim predsjednikom FIFA-e, kritikovao je i kandidaturu Michela Platinija.

Prema njegovim saznanjima Etički komitet optužit će ga da je prekršio šest etičkih normi.

“Od informacija koje su mi procurile navodno će me optužiti za kršenje etičke norme tokom neuspjele kandidature Južne Koreje za domaćina Mundijala 2022, kao i zbog kritika na račun FIFA-e”, zaključio je Joon.

Izbori za predsjednika FIFA-e zakazani su za 26. februar.

Osim Joona i Platinija kandidat je još jordanski princ Ali bin Al-Hussein.

Izvor: Al Jazeera