Kandidatima Srpske liste pobjeda na sjeveru Kosova

Ostavke opštinskih načelnika su bile razlog raspisivanja vanrednih izbora na sjeveru Kosova (Filip Krain?ani? / Tanjug)

Kandidati Srpske liste uvjerljivo su pobijedili na izvanrednim izborima za načelnike četiri opštine na sjeveru Kosova u nedjelju, pokazuju preliminarni rezultati koalicije nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, na osnovu 85 posto prebrojanih listića.

Preliminarni rezultati nevladinih organizacija koje su pratile izbore pokazuju da je u Sjevernoj Mitrovici pobijedio Goran Rakić s osvojenih 95,2 posto glasova, prenosi Anadolija.

U Zubinom Potoku pobijedio je Srđan Vulović s osvojenih 94,1 posto glasova, Zoran Todić je u Leposaviću osvojio 96,4 posto glasova, a isto toliko osvojio je i njihov stranački kolega Vučina Janković u Zvečanu.

‘Potvrda politike jedinstva’

Rakić, Todić i Janković su bili načelnici opština Sjeverna Mitrovica, Laposavić i Zvečan i nakon lokalnih izbora održanih 2017. godine.

Oni su krajem prošle godine podnijeli ostavke, nakon što je Vlada Kosova uvela pristojbe od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Njihove ostavke su i bile razlog raspisivanja izvanrednih izbora na sjeveru Kosova.

Nakon proglašenja privremenih i neslužbenih rezultata oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši kako je pobjeda kandidata Srpske liste “najbolja potvrda politike jedinstva”.

“Iako provocirani od svih da na izbore ne izađu, da nije važno ni ko će da ih predstavlja, jer nemamo šansu, naši ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore”, rekao je Vučić.

‘Nije uspio bojkot opozicije’

Todić je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede i ocijenio da su “Srbi pokazali jedinstvo i nisu dozvolili da se Srpska lista izbriše sa političke scene, što su mnogi pokušali da učine”.

Rakić je kazao kako “nije uspeo bojkot opozicije, s obzirom da je Srpska lista u sve četiri opštine osvojila 94,24 odsto glasova”.

Prema Vulovićevim riječima, “Srbi sa ovih prostora nemaju nameru da idu nigde, osećaju se svoji na svome”.

Janković je ocijenio da su “Srbi na dostojanstven i demokratski način pokazali kako se brane srpski interesi na Kosovu”.

Izvor: Agencije