Kandidati demokrata žele opoziv Trumpa

Robert Mueller
U redigiranoj verziji Muellerovog izvještaja zaključuje se da nije bilo zavjere između Trumpove predsjedničke kampanje i Moskve (EPA)

Nekoliko demokratskih kandidata za američke predsjedničke izbore 2020. pozvalo je Kongres da pokrene proceduru opoziva Donalda Trumpa, jer drže da je to jedini način da se procesuira predsjednika zbog ometanja pravosuđa.

Tijekom prvog javnog istupa nakon zaključenja istrage o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore, koja je trajala gotovo dvije godine, posebni američki istražitelj Robert Mueller rekao je da sadašnji predsjednik, dok je na funkciji, nije mogao biti procesuiran zbog federalnog prekršaja.

“To je protuustavno”, rekao je i prebacio lopticu Kongresu, gdje je pokrenuto nekoliko parlamentarnih istraga.

Mueller je objasnio da njegova istraga o ruskoj upletenosti u predsjedničke izbore 2016. nikada nije vodila podizanju optužnice protiv predsjednika Donalda Trumpa, te da neće otkriti više informacija od onih koje su već objavljene u izvješću.

U svom prvom javnom obraćanju od početka istrage u svibnju 2017., Mueller je poručio da ga je Ministarstvo pravosuđa SAD-a izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.

“Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti”, rekao je Mueller novinarima i najavio svoju ostavku u Ministarstvu pravosuđa.

Sanders: Kongres mora nastaviti istrage

Demokratski kandidati, skloni proceduri opoziva, reagirali su dok su čelnici stranke neodlučni.

“Pošto predsjednik smatra da je iznad zakona, Kongres mora nastaviti svoje istrage”, reagirao je senator Bernie Sanders i naveo da će podržati proceduru opoziva ako moćno pravosudno provjerenstvo “to ocijeni potrebnim”.

“Robert Mueller je samo prebacio lopticu prema opozivu”, napisala je na Twitteru senatorica Kalifornije Kamal Harris.

Pete Buttigieg drži da je izjava Roberta Muellera “najbliža opozivu”.

Tužitelj “nije mogao ni osloboditi ni optužiti predsjednika i predao je predmet Kongresu, koji jedini može u ispravnoj formi utvrditi činjenice”, objasnio je.

Elizabeth Warren je istaknula da Kongres “mora djelovati”, dok je Beto O'Rourke naglasio “moralnu i pravnu obvezu Kongresa da odmah pokrene proceduru.

“Nitko nije iznad zakona”, izjasnio se Julian Castro.

Favorit izbora za demokratskog kandidata, bivši zamjenik predsjednika Joe Biden se još nije oglasio.

Vodstvo stranke se nije izjasnilo u vezi procedure, jer drži da bi to moglo izazvati podjelu zemlje i zamutiti poruku demokrata prije predsjedničkih izbora.

Trump: Slučaj je zatvoren

Ako postupak opoziva i dođe do Zastupničkog doma gdje su demokrati u većini, procedura nema velikih izgleda proći u Senatu koji je pod kontrolom republikanca.

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću.

Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu.

“Kad bismo bili uvjereni da predsjednik nije počinio zločin, to bismo i rekli. Međutim, nismo utvrdili je li predsjednik počinio zločin ”, kazao je Mueller.

Dodao je da izvještaj na 448 stranica govori sam za sebe.

“Osim onoga što sam danas ovdje rekao i onoga što je sadržano u našem pisanom radu, ne vjerujem da je prikladno da nastavim govoriti”, rekao je Mueller u kratkoj izjavi novinarima u sjedištu Ministarstva pravosuđa.

Trump, koji je u više navrata osudio Muellerovu istragu kao lov na vještice, smatra da je to pitanje riješeno.

“Ništa se ne mijenja zbog Muellerova izvješća”, objavio je na Twitteru. “Nije bilo dovoljno dokaza, a kad dokazi u našoj zemlji izostanu osoba je nevina. Slučaj je zatvoren! Hvala.”

Izvor: Agencije