Kandidat za premijera: Dobrodošli u pakao!

Demonstranti bi o novoj ukrajinskoj vladi trebali odlučivati u srijedu navečer (EPA)

Nalazimo se na ivici katastrofe, a ovo je vlada političkih samoubica, poručio je večeras Arsenij Jacenjuk, koga su vođe ukrajinskih protesta imenovale za premijera nove vlade i dodao:”Dobrodošli u pakao!”

Jacenjuk je za ukrajinski BBC, rekao da će nova vlada morati činiti ekstremno nepopularne korake, jer su prethodne vlasti i bivši predsjednik Janukovič, bili do te mjere korumpirani, da su doveli zemlju u očajnu finansijsku situaciju.

Vođe ukrajinskih protesta izabrale su nešto ranije, na kijevskom Trgu nezavisnosti, bivšeg ministra ekonomije Arsenija Jacenjuka za premijera nove vlade, poslije pada predsjednika Viktora Janukoviča.

Savjet “Evromaidan”, objavio je i imena koja predlaže za neka od ključnih ministarskih mjesta u novom kabinetu.

Članovi Evromaidana objavili su svoju odluku pred više desetina hiljada okupljenih na Trgu nezavisnosti, centru protesta koji su, poslije tri mjeseca, kulminirali svrgavanjem s vlasti Janukoviča i cijelog njegovog kabineta.

Oleksander Turčinov, privremeni predsjednik odsmjene Janukoviča, rekao je okupljenima da će vlada morati donijeti nepopularne odluke, kako bi izvršila svoje dužnosti i osiguralaa normalan život ukrajinskom narodu.

Prijedlog Evromaidana treba da odobri Parlament.

Savjet, koji čine vođe pobune u Ukrajini, predložio je karijernog diplomatu Andrija Deščatsija, bivšeg ambasadora u Finskoj i Islandu za ministra vanjskih poslova. Oleksander Šlapak, bivši ministar ekonomije i nekadašnji zamjenik direktora Centralne banke, imenovan je za ministra finansija.

Andrij Parubi, šef snaga “za samoodbranu” koje su štitile kijevsku zonu protesta od policije, tokom tri mjeseca sukoba, izabran je za sekretara Nacionalnog savjeta za sigurnost i odbranu.

“Ovo je vlada čija je sudbina da radi samo 3-4 mjeseca… jer će morati da donosi nepopularne odluke. Ona će biti meta kritika. Morat će da se nose s njima. Ali će također morati da ispuni svoju dužnost, po cijenu da završi na lomači za dobrobit Ukrajine”, rekao je Turčinov.

Novi premijer, prema odluci  Evromaidana, blizak je saradnik osuđene bivše premijerke Julije Timošenko, Jacenjuk je lider partije Otadžbina i glavni pregovarač sa vladom, od početka protesta u novembru.

Taj 39-godišnjak kaže da “nema dogovora” dok svi zahtjevi opozicije ne budu ispunjeni. Tokom postizbornih pregovora o formiranju vlade, odbio je ponudu predsjednika Janukoviča za mjesto premijera. “Završit ćemo što smo započeli”, tvitovao je nedavno. I njegova izborna kampanja, kao i kampanja Vitalija Kličkova, zasnivala se na proevropskoj retorici i zalaganju za obračun s korupcijom.

Vojne vježne ruskih snaga

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je održavanje hitne vojne vježbe kako bi se provjerila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te države, objavile su ruske agencije.

Agencija Interfax citirala je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je objavio: “U skladu s naređenjem predsjednika Ruske Federacije, snage Zapadnog vojnog okruga su, danas u 14:00 [po lokalnom, a 11:00 po srednjoevropskom vremenu], stavljene u stanje gotovosti”, prenio je Reuters.

Putin je naložio provjeru sposobnosti vojnih jedinica sa zapada Rusije za djelovanje u kriznim situacijama, koje predstavljaju prijetnju vojnoj sigurnosti zemlje, i za djelovanje protiv prijetnji antiterorističkog, sanitarno-epidemiološkog i tehnogenog karaktera, naveo je Interfax.

Rusija na zapadu graniči s Ukrajinom, u kojoj je, nakon tromjesečne krize, opozvan predsjednik Viktor Janukovič, a vlast su preuzeli privremeni organi, prenosi Tanjug.

Nemiri na Krimu

Trenutno najveća napetost vlada na Krimu, gdje većinu čine proruski orijentirani građani i gdje je došlo do sukoba pristalica i protivnika nove ukrajinske vlasti kod zgrade lokalnog parlamenta Krima u Simferopolju, na jugu Ukrajine.

Najmanje jedna osoba je poginula, dok ih je više od 20 povrijeđeno u neredima ispred zgrade Parlamenta – Vrhovnog sovjeta u Simferopolju, administrativnom centru Autonomne Republike Krim, prenosi Reuters.

Suprotstavljene skupine prosvjednika tuku se pesnicama i gađaju jedni druge kamenicama i bocama, pri čemu policija i lideri oba skupa pokušavaju spriječiti masovnije tuče tako što skupine drže fizički odvojenima.

Izvjestitelj agencije Itar-Tass navodi da se u blizini Vrhovnog sovjeta Krima dogodila eksplozija, ne navodeći je li tom prilikom neko povrijeđen.

Dodao je da skupina protestanata pokušava ući u tu zgradu, u kojoj se trenutno održava vanredni sastanak o političkoj situaciji u Ukrajini.

Na jednom mitingu sudjeluju stanovnici Krima, koji od utorka zahtijevaju od rukovodstva da ne prizna novu državnu ukrajinsku vlast, a na drugom predstavnici krimskih Tatara, koji podržavaju smjenu vlasti u Ukrajini.

Agencija RIA Novosti navodi da su pripadnici policije s teškoćama kontrolirali situaciju kod zgrade Parlamenta, gdje se okupilo nekoliko stotina protivnika nove vlasti, kao i najmanje 2.000 krimskih Tatara, dok je Itar-Tass u međuvremenu javio da su se pripadnici milicije povukli od zgrade Parlamenta.

Stav bivših predsjednika

Privremene ukrajinske vlasti hitno će uputiti međunarodnim organizacijama službeni zahtjev za pomoć u ulaženju u trag bankovnim računima i imovini opozvanog ukrajinskog predsjednika Janukoviča i njegovih najbližih saradnika, izjavio je u srijedu vršitelj dužnosti ukrajinskog državnog tužitelja Oleh Mahnički.

On je u izjavi agenciji Reuters optužio Janukoviča i njegove saradnike za krađu “ne miliona, nego milijardi” dolara i naveo da će svi vredniji trgovinski ugovori sklopljeni za vrijeme njegove vladavine biti podvrgnuti reviziji.

“Sve ćemo provjeriti, sve sporazume bivšeg režima. Ove provjere radimo zato što su se sve aktivnosti bivšeg režima temeljile na sveopćoj korupciji”, istakao je Mahnički.

Trojica bivših ukrajinskih predsjednika, Leonid Kravčuk, Leonid Kučma i Viktor Juščenko, u srijedu su zajednički optužili Rusiju da se miješa u unutrašnje stvari Ukrajine, javljaju agencije.

Iako nisu direktno optužili Moskvu da podržava ili organizira separatizam na Krimu, poručili su da je na djelu “ruska propagandna kampanja”, u svrhu jačanja separatističkih osjećaja, piše Financial Times.

“Rusija, koja je višekratno ocjenjivala pokušaje naših međunarodnih partnera da politički riješe krizu u Ukrajini kao upletanje u njezine unutarnje poslove, sada pribjegava direktnom upletanju u politička pitanja na Krimu”, kaže se u saopćenju trojice predsjednika.

“Glasine o kršenju prava ruskog stanovništva, rasplamsavanje mržnje između regija na osnovi njihovih kulturnih i jezičnih različitosti, ponižavanje ukrajinskog jezika i otvoreno nepoštivanje ukrajinskih simbola moraju se nazvati pravim imenom”, kažu Kravčuk, Kučma i Juščenko.

Rusija je, s druge strane, isti dan optužila “ukrajinske ekstremiste da nameću svoju volju” i potpaljuju vjerske napetosti u Ukrajini, gdje su ukorijenjena rivalstva Ukrajinske i Ruske pravoslavne crkve.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da su svećenici i imovina Ruske pravoslavne crkve izloženi prijetnjama.

Provjere računa Janukoviča

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandar Turčinov preuzeo je danas dužnost načelnika oružanih snaga Ukrajine, objavio je u srijedu njegov kabinet.

Dekret o preuzimanju funkcije šefa oružanih snaga objavljen je na internetskoj stranici predsjednika Ukrajine, prenio je Reuters.

Turčinov je preuzeo dužnost na osnovu članova 106 i 112 ukrajinskog Ustava, navedeno je u dekretu.

Prije šest dana opozvani predsjednik Janukovič smijenio je načelnika generalštaba ukrajinske vojske, general-potpukovnika Vladimira Zamanu, i na njegovo mjesto imenovao admirala Jurija Iljina, podsjeća agencija Tanjug.

Na Trgu nezavisnosti u ukrajinskoj prijestonici Kijevu u srijedu se održava skupština prosvjednika, koji će predložiti sastav nove vlade, potvrdila je služba za odnose s javnošću udruženja Majdan.

Prethodno je novoizabrani predsjednik ukrajinskog Parlamenta Turčinov saopćio kako Vrhovna rada planira proglasiti koaliciju i formirati vladu nacionalnog jedinstva u četvrtak, 27. februara.

“Dok se to ne dogodi, Ukrajina ne može ni očekivati međunarodnu finansijsku pomoć”, potvrdio je vršitelj dužnosti ministra financija Jurij Kolobov, procijenivši kako njegovoj zemlju u iduće dvije godine treba najmanje 35 milijardi dolara pomoći.

Raspisana međunarodna potjernica

Ukrajinski Parlament u međuvremenu je usvojio rezoluciju kojom traži da se odbjeglom predsjedniku Janukoviču, smijenjenom s vlasti u subotu, sudi preda Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, zbog “ozbiljnih krivičnih djela”, kada bude uhvaćen.

Rezolucija povezuje Janukoviča, koji je iz Kijeva pobjegao još u petak i ne zna se gdje se nalazi, s policijskim nasiljem nad prosvjednicima, koje je dovelo do smrti više od 100 ljudi iz Ukrajine i drugih država.

Navodi se također da bi bivši ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko i bivši državni tužitelj Viktor Pšonka, za kojima se isto tako traga, trebali biti poslani pred ICC.

ICC je objavio da ukrajinska vlada nije zatražila pokretanje istrage protiv Janukoviča i drugih bivših ukrajinskih dužnosnika.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova raspisalo za Janukovičem međunarodnu potjeranicu zbog masovnih ubistava civila.

SAD i Rusija neće u sukob

Kriza u Ukrajini ne bi smjela suprotstaviti Sjedinjene Američke Države i Rusiju, rekao je američki državni sekretar John Kerry, dok je Washington podržao proeuropsku opoziciju, a Moskva režim Kijeva.

“Nije riječ o igri Zapada protiv Istoka, nije riječ o Rusiji ili SAD-u ili nekom drugom, riječ je o narodu Ukrajine i njihovom izboru budućnosti”, rekao je Kerry u prisustvu britanskog kolege Williama Haguea.

Hague je kazao da Velika Britanija, poput Sjedinjenih Američkih Država i drugih velikih evropskih sila, snažno podržava teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Ukrajine.

Hague se zalagao da nove ukrajinske vlasti pokrenu vladu koju bi sačinjavali ljudi iz raznih regija Ukrajine, posebno istoka i juga zemlje, te ustvrdio kako Zapad ne pokušava udaljiti Ukrajinu od Rusije.

Američki državni sekretar je naglasio da njegova Vlada želi raditi s Rusijom i drugim zemljama te svima koji su spremni raditi na smirenju stanja u zemlji.

Ukazao je na strašno nasilje na Majdanu prošle sedmice, koje je šokiralo svijet.

Nakon što je u ponedjeljak Moskva dovela u pitanje legitimnost novih ukrajinskih čelnika, u utorak je snizila ton.

Izjavivši da se protivi prijevremenim predsjedničkim izborima 25. maja, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da Moskva želi da “Ukrajina bude dio evropske porodice u svakom smislu te riječi”.

Izvor: Agencije