Kandidat za predsjednika Brazila ranjen u napadu nožem

Namjera je bila ubiti ga, nož je išao ravno prema srcu, kazao je sin Jaira Bolsonara (EPA)

Jair Bolsonaro, kandidat krajnje desnice na brazilskim predsjedničkim izborima idućeg mjeseca, ranjen je u napadu nožem, izvijestili su brazilski mediji.

Bolsonaro, koji vodi u svim predizbornim anketama, napadnut je na predizbornom skupu u gradu Juiz de Fora, na jugu zemlje, izvijestili su mediji.

Njegov sin je na Twitteru objavio kako je uboden u jetru, pluća i crijeva, ali da sada izgleda da mu je stanje stabilno.

List Folha de S.Paulo je ranije izvijestio da je Bolsonaru operirana jetra, a glasnogovornica bolnice u Juiz de Fori je agenciji Reuters potvrdila da je operiran, ali nije navela pojedinosti.

‘Nož je išao ravno prema srcu’

Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se kako Bolsonara s bolnim izrazom lica iznose njegovi podržavatelji.

Policija je potvrdila da je kandidat ranjen, a mediji su izvijestili kako se vjeruje da rane nisu teške.

“Dobro je, ima šest šavova. Namjera je bila ubiti ga, nož je išao ravno prema srcu, ali je to vidio sekundu prije, izmakao se i spasio”, rekao je sin kandidata Flavio Bolsonaro za televiziju Globo News.

Napadač je uhapšen.

Zastupnik krajnje desnice Jair Bolsonaro nadmoćno vodi u anketama za prvi krug predsjedničkih izbora, koji će 7. oktobra biti održani u Brazilu, pokazuje prva anketa nakon poništenja kandidature bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lula da Silve, koji je sve do sada bio glavni favorit.

Nema šansi u drugom krugu

Bolsonara, velikog poštovatelja vojne diktature (1964-85), sklonog rasističkim ispadima te homofobnim i izjavama protiv žena, u drugom krugu će ipak lako pobijediti gotovo svi njegovi protivnici, pokazuje anketa koju je objavio institut Ibope.

Po anketam Bolsonaro, koji se hvalio da će “pobijediti već u prvom krugu”, u prvom krugu dobija 22 posto glasova, a sredinom augusta ankete su mu davale 20 posto.

Predviđa se da će biti poražen u drugom krugu, a Lulu će, bude li ovaj konačno izbačen iz utrke, najvjerovatnije zamijeniti kandidat ljevice Fernando Haddad.

Izbor: Agencije