Kandidat za nasljednika Merkel zarađuje milion eura godišnje

Merz je nedavno kritiziran jer je rekao da pripada gornjoj srednjoj klasi (EPA)

Friedrich Merz, njemački biznismen i ozbiljan kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU), prvi put je objelodanio da zarađuje gotovo milion eura godišnje, prenosi danas njemački list Bild am Sonntag.

“Počeo sam s pravničkom platom u Saarbruckenu koja je mogla da zadovolji potrebe porodice sa dvoje djece. Danas zarađujem blizu milion eura bruto”, rekao je Merz tom listu.

Merz (62) rukovodi njemačkim ogrankom američkog investicionog fonda BlackRock, radi za američku pravnu firmu Mayer Brown, a i član je upravnih odbora mnogih kompanija, navodi Reuters.

On njemačkom listu nije pružio detalje o prihodima sa različitih pozicija koje ima, ali godišnji izvještaji pokazuju da je nedavno zaradio 125.000 eura samo u BlackRocku, kao i 80.000 eura u kompaniji Wepa Industrieholding koja proizvodi toalet papir, 75.000 eura u banci HSBC Trinkhaus i 14.000 eura u DOO aerodrom Keln-Bon, navodi Bild am Sonntag.

Kritike Merzu

Nedavno kritiziran jer je rekao da pripada gornjoj srednjoj klasi, Merz je u intervjuu rekao da za njega “srednja klasa” nije čisto ekonomska mjera, prenosi Tanjug.

“Od roditelja sam naučio vrijednosti koje oblikuju srednju klasu, uključujući naporan rad, disciplinu, pristojnost, poštovanje i znanje, koje bi trebalo da vratimo društvu kada to možemo”, rekao je Merz.

Objasnio je i da, za njega, riječ “viša klasa” podrazumijeva slike ljudi koji su naslijedili mnogo novca ili kompaniju koja im omogućava da uživaju u životu.

“To sa mnom nije slučaj”, zaključio je on.

Merz se za lidera CDU-a bori protiv generalnog sekretara te stranke Annegret Kramp-Karrenbauer (56) i ministra zdravlja Jensa Spahna (38).

U nedjelju objavljeni rezultati ankete pokazuju da uživa podršku čak 49 posto konzervativnih glasača, dok Kramp-Karrenbauer podržava 32 posto ispitanika, a Spahna sedam posto.

Izvor: Agencije