Kandidat za britanskog premijera Boris Johnson suočen sa suđenjem

Boris Johnson
Vlasti Londona obratile su se policijskoj službi koja bi trebala utvrditi postoje li elementi za pokretanje sudske istrage (EPA)

Boris Johnson, favorit za mjesto novog premijera Velike Britanije, suočava se sa suđenjem zbog navoda da je lagao javnosti u vezi s Brexitom, odlučio je sud u srijedu.

Sudija Suda u Westminsteru danas je odlučio da Johnson, bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije, mora odgovoriti na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

To se odnosi na tvrdnje koje je Johnson, inače zagovornik Brexita, iznio uoči i poslije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 2016.

Kao što je poznato, 52 posto Britanaca na referendumu je podržalo izlazak, dok ih je 48 posto glasalo za ostanak u Evropskoj uniji.

Navodio cijenu 400 miliona eura sedmično 

“Tokom oba navedena razdoblja okrivljenik je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi s troškovima britanskog članstva u Evropskoj uniji, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da je ta cijena 350 miliona funti (približno 400 miliona eura) sedmično”, kaže se u slučaju protiv Johnsona, prenio je Reuters.

U pisanoj presudi sutkinja Margot Coleman navela je da te tvrdnje nisu dokazane, ali da bi se Johnson trebao suočiti sa suđenjem.

“To znači da je optuženik dužan doći na sud na preliminarno saslušanje, dok bi slučaj potom trebao biti proslijeđen Kraljevskom sudu na procesuiranje”, rekla je ona.

Johnsonov glasnogovornik nije bio dostupan za komentar.

Izvor: Agencije