Kandić: Hag nije oslobodio Srbiju odgovornosti

Nataša Kandić: Na sudijama je da donesu odluke (Arhiva)

Nataša Kandić, koordinatorica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, izjavila je kako to što se u presudi bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, ne spominje učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini, kao u slučaju Hrvatske u predmetu “Prlić i ostali”, ne znači da je Haški tribunal Srbiju oslobodio odgovornosti, prenose agencije.

Ona je za Radio Slobodna Evropa kazala kako je “izostavljanje iz presude Ratku Mladiću uloge Srbije u zločinačkom poduhvatu učinjeno i u presudi [bivšem predsjedniku RS-a] Radovanu Karadžiću”.

“Međutim, ne treba zaboraviti presudu Milanu Martiću [lideru bivše samozvane republike srpske Krajine u Hrvatskoj), [bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan] Milošević i ostali se pominju kao deo udruženog zločinačkog poduhvata, uključujući i [lidera Srpske Radikalne stranke Vojislava] Šešelja, koji je u prvostepenom postupku oslobođen. Dakle, svi oni zvaničnici Srbije koji su izostavljeni u presudama Karadžiću i Mladiću, precizno je navedena njihova uloga u Martićevom slučaju”, rekla je koordinatorica REKOM-a.

Dobro proučiti presude

Ona je ocijenila kako je “time zadovoljen osnovni zahtev koji je sud postavio još u slučaju Tadić [Duško] da je u svakom novom predmetu sudsko veće obavezno da razmatra i karakter oružanog sukoba, a kasnije je dodata i nova kategorija – udruženi zločinački poduhvat”.

“Na sudijama je da donesu odluke. Ne mislim da su napravili grešku što nisu pomenuli ulogu Miloševića u udruženom zločinačkom poduhvatu u presudama Karadžiću i Mladiću, dok je to učinjeno u slučaju Milana Martića. To nije greška, kao što je oslobađanje Momčila Perišića i Ante Gotovine”, kazala je Kandić.

Ona je dodala kako “moraju dobro da se prouče odluke suda i prihvati odgovornost za pogrešne politike lidera koje neki slave kao heroje”.

Izvor: Agencije