Oglasi

Kanalizacija iz izraelskih naselja uništava palestinske usjeve

Kanalizacija iz naselja teče u poljoprivredna zemljišta te u bogate podzemne zalihe vode u palestinskim selima.
Otpadne vode uništavaju usjeve i uzrokuju širenje bolesti i epidemijaEPA

Izraelska naselja u distriktu Qalqilya, na sjeverozapadu Zapadne obale, glavni su uzrok zagađenja okoliša, koje dolazi od otpadnih voda i kanalizacije koja istječe iz ovih naselja u obližnja palestinska poljoprivredna zemljišta.

Te otpadne vode uništavaju usjeve i uzrokuju širenje bolesti i epidemija na tom području, izvještava WAFA.

Palestinski zvaničnici tvrde da smatraju da je ilegalno naselje Sha'arei Tikva, osnovano 1981. godine na području sela Azzun Atma, na jugu Qalqilye, glavni uzrok zagađenja na tom području.

Kanalizacija iz tog naselja teče u poljoprivredna zemljišta u selima Beit Amin i Azzun Atma, čime nanosi štetu tim zemljištima. Kanalizacija također curi u bogate podzemne zalihe vode na tom području.

Kanalizacija također istječe iz naselja Alfei Menashe kroz cjevovod u kanalizacijsku pumpnu stanicu u kibucu Eyal u Izraelu, prolazeći kroz selo Hable, na jugu Qalqilye.

Zagađenje zraka

Međutim, kanalizacija iz pukotina u cjevovodu curi u selo i obližnji grad Qalqilya, stvarajući jezero otpadne vode koje destruktivno utječe na okoliš i zdravlje.

Čelnik seoskog vijeća Beit Amina Nazmi al-Sheikh kazao je da kanalizacija iz izraelskih naselja nanosi veliku štetu poljoprivrednim zemljištima u selima Saniriya i Beit Amin.

"Okupatori Zapadnu obalu tretiraju kao otvoreno polje s kojim mogu raditi šta hoće. Ono što nije dozvoljeno u Izraelu, dozvoljeno je na Zapadnoj obali. To uključuje zagađenje zraka otrovnim gasovima iz raznih izraelskih industrijskih postrojenja rasutih po Zapadnoj obali, pored isticanja otpadnih voda iz naselja, vojnih baza i tvornica na palestinsku zemlju i u bunare. Izrael baca opasni otpad na različite palestinske lokacije. Po međunarodnom pravu, Izrael kao okupatorska sila obavezan je provoditi posebne zakone o okolišu u cilju zaštite ljudi i prirodnih resursa", izjavio je direktor Odjela za zdravlje i okoliš distrikta Qalqilya Mohammed Abu al-Sheikh.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.