Kanalizacija i saobraćaj problem za Beograd

Jedan od glavnih problema u funkcioniranju Beograda, koji ima gotovo dva miliona stanovnika, jeste što trećina kućanstava još nije priključena na kanalizaciju.

Stanovnici glavnog grada Srbije žale se i na nečistoću i funkcioniranje saobraćaja, izvijestio je Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

Kaluđerica je naselje u kom živi blizu 50.000 ljudi. Kuće su tu građene bespravno. Danas je većina u procesu legalizacije. Struju i vodu imaju, ali ne i kanalizaciju.

Mile Stojiljković, stolar po zanimanju, u Kaluđerici živi 30 godina. Toliko čeka i na gradsku kanalizaciju.

“Neko ima septičke jame, neki su se organizovali pa su sami kopali, evo ja sam ovaj deo sam organizovao,  sam kupio sve, sami smo kopali i proveli dole cevi. Pravo da vam kažem, ni ne znam gde to ide i gde se sliva”, kazao je Stojiljković. 

Problem puteva

Deset kilometra od Kaluđerice nalazi se Trg Republike i Knez Mihajlova. Centar i Novi Beograd imaju kanalizaciju, ali ne i dobro asfaltirane puteve.

Beograđani kažu da u njihovom gradu nedostaje puno toga.

U gradu koji ima milion automobila, jutarnja špica izgleda zakrčeno. Kilometarske kolone preko mosta Gazela koji se nalazi na Koridoru 10. 

“Jedan od najvećih problema Beograđana jesu jutarnje gužve u saobraćaju. Izgradnja novog mosta jeste doprinela boljem funkcionisanju saobraćaja, ali ne dovoljno. Stručnjaci iz ove oblasti kažu da će saobraćaj u glavnom gradu funkcionisati tek kada se izgradi laki metro, za šta do sada nije bilo dovoljno sredstava”, izvijestio je Kostić.

Nedostatak novca

Čovjek koji trenutno vodi Beograd do izbora novog gradonačelnika Siniša Mali kaže da je najveći problem grada taj što u kasi nema dovoljno novca za sve projekte. Za to krivi prošlu vlast.

Mali je kazao: “Nažalost, umesto da se posvetimo stvarima kao što su ove, koje su vezane za izgradnju grada, mi se polovinom radnog vremena bavimo načinom na koji možemo da smanjimo troškove i da gledamo kako da konsolidujemo finasije i način na koji možemo da ispoštujemo obaveze koje trenuto imamo, a koje su izuzetno velike”.

Obaveza je mnogo, a novca malo. Koliko će građani Kaluđerice čekati da dobiju kanalizaciju, u mnogome zavisi od toga kojom će se brzinom puniti gradska kasa.

Izvor: Al Jazeera