Kanadsko-evropska alijansa za ‘spašavanje’ Zapadnog Balkana

'Ako je istina da Trudeau razmišlja o nekoj vrsti alijanse da bi pokrenuo stvari na Balkanu, onda je to potpuno novi korak', rekao je Ashdown (Arhiva)

Govoreći u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown kazao je da ima informacije da kanadski premijer Justin Trudeau priprema poseban savez s Evropom kako bi se riješila kriza na zapadnom Balkanu.

Taj dio Ashdownovog izlaganja ostao je nezapažen, a eksperti smatraju da se opcija stvaranja takvog saveza ne može isključiti, posebno zbog toga što Kanada želi veću ulogu u svjetskoj politici.

“Ne bih smio ovo reći, jer sam, naravno, na stenogramu. Čuo sam neke zanimljive stvari u vezi s Kanađanima i ovom temom. Ako je istina da Trudeau razmišlja o nekoj vrsti evropsko-kanadske alijanse da bi pokrenuo stvari na Balkanu, onda je to potpuno novi korak. Čujem da postoji realan interes za to”, rekao je Ashdown.

Otvaranje kanadske ambasade u Sarajevu

Jasmin Mujanović, politički analitičar Instituta Istok-Zapad za Balkan i konsultant za politiku Fondacije “Friedrich Ebert”, kaže da Balkan nije primarni interes Kanade, ali da se nova vlada u Ottawi zalaže za veću ulogu Kanade u generalnoj svjetskoj politici, posebno što se tiče Evrope.

“Mi smo se u tom kontekstu opet pojavili na njihovom radaru. Također, mislim da postoji interes da se proširi zvanična kanadska uloga u regiji, pa je moguće da se u narednih nekoliko godina opet otvori i ambasada u Sarajevu”, objašnjava.

Dodaje da je savez EU-a i Kanade realna opcija, pogotovo nakon potpisivanja Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Evropske unije i Kanade.

“I to bi svakako bilo dobro za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Kanada je dobar primjer kako možete sklopiti jedno bogato i slobodno društvo, koje ipak i uključuje i podnosi veliki nivo (funkcionalne) fragmentacije, odnosno federalizacije. To nam može biti primjer. I naravno da to ne bi bila nikakva vojna alijansa, ali sigurno bi bila velesila u smislu političkih normi i vrijednosti.”

Mujanović smatra da teško bilo ko može baš “zamijeniti” Sjedinjene Američke Države, “ali ako se već Amerika povlači sa svjetske scene – i tako se, nažalost, čini s ovom administracijom – onda je eurokanadski pakt prilično poželjna alternativa”.

Profesoru na Univerzitetu St. Mary u Londonu Jamesu Ker-Lindsayju neobično je čuti da Kanada želi preuzeti vodeću ulogu na zapadnom Balkanu.

“Ta je zemlja članica i NATO-a i ima iskustva kao mirotvorac u regiji. Ipak, ne biste odmah pomislili na stratešku saradnju između Kanade i EU-a kako bi se riješili problemi na Balkanu. Ovo ukazuje na promjenu geopolitičke situacije. Uprkos nedavnoj posjeti potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea Balkanu, postoje pitanja vezana za posvećenost Washingtona toj regiji. Ako uzmemo u obzir rastući interes drugih zemalja, kao što je Rusija, za zapadni Balkan, onda se dolazi do zaključka da je potrebna što veća podrška Zapada regiji. Ako je Kanada voljna pomoći Uniji na neki način, onda to može biti samo pozitivno”, ističe on.

Specijalna istraga britanskog parlamenta

Antropologinja Svetlana Slapšak kaže da u trgovačkom sporazumu EU-a i Kanade vidi iste opasnosti kao i u drugima slične vrste.

Kaže da, ako je Trudeau zainteresovan za Balkan, onda će sigurno naći poznavaoce u Kanadi da mu objasne stvari. 

“Inače se on ponaša kao dobar političar. Mnogo više težine bi imalo njegovo ‘izgurivanje’ ovakvog SAD-a iz evropske perspektive i sprovođenje zajedničkih programa smeštanja izbeglica, zdravstva, socijale i drugih stvari koje SAD više nema. Očekujem da će Kanada odlučiti da pomogne svojim lađama u Sredozemnom moru u spašavanju izbeglica ako se članice EU-a ne mogu dogovoriti. U svakom slučaju bi danas savezništvo Kanade i EU-a bilo dragoceno, sekundarno i za Balkan.”

Britanski parlament početkom augusta pokrenuo je specijalnu istragu o planovima ove zemlje za regiju nakon Brexita.

Do kraja godine trebao bi biti objavljen specijalni izvještaj s preporukama o aktivnostima te zemlje na Balkanu, a, kako je navedeno, Komitet Gornjeg doma britanskog parlamenta za međunarodne odnose odlučio se na ovaj korak kako bi definisao britansku politiku prema regiji.

Zapadni Balkan, a posebno Bosna i Hercegovina bili su tema nedavnog savjetovanja koji su organizovali engleski lordovi. Na ovom skupu navedeno je da postoji opasnost od novih sukoba u Bosni i Hercegovini.

Lordovi su ispitivali bivšeg zapovjednika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini Michaela Rosea i nekadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose Doma lordova britanskog parlamenta došlo je u petak u posjetu BiH.

Cilj posjete je, kako je navedeno, informirati se o stanju u ovoj zemlji te na osnovu dobivenih informacija analizirati izazove s kojima se suočava Zapadni Balkan.

Izvor: Al Jazeera