Kanadski premijer Trudeau osvojio drugi mandat

Liberalni čelnik bi već u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau osvojio je drugi mandat na izborima održanim u ponedjeljak, pokazuju prve procjene, uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalnog političara, prenosi Tanjug¸ pozivajući se na pisanje medija.

Njegova Liberalna stranka će najvjerovatnije osvojiti najviše od 338 mjesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da pravi koaliciju s nekom od manjih stranaka pri formiranju vlade.

Agencija navodi da se glasanje svodilo na izbor između harizmatičnog Trudoa (47) i vođe konzervativaca Andrewa Scheera (40).

Trudeau je vodio liberalnu politiku u proteklom mandatu, poslije skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca, ali su skandali u kombinaciji sa visokim očekivanjima uticali na njegove izborne šanse.

Kako se navodi, liberali će vjerovatno morati da se oslone na Nove demokrate da formiraju vladu i ostanu na vlasti.

Razgovori o novoj koaliciji

Liberalni čelnik već bi u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije. 

Trudeau bi mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednom od otkrića ovih izbora, ili s Kvebečkim blokom, strankom pristaša neovisnosti koju vodi drugo otkriće ovih izbora Yves-Francois Blanchet.

Ta stranka ima kandidate samo u “Lijepoj pokrajini”, ali ona sama ima gotovo četvrtinu zastupnika u Ottawi (78) i Blok je ondje ‘bacao klipove’ pod noge liberala.

Još se ne zna kolika je bila izlaznost na izborima. Blizu 4,7 miliona birača glasalo je prijevremeno, od petka do ponedjeljka prošle sedmice, što je znatan porast u odnosu na 2015.

Scheerovi napadi

Tokom čitave kampanje Trudeau je isticao svoja postignuća: čvrsta ekonomija, legalizaciju marihuane, uvođenje poreza na ugljen dioksid, prihvat desetaka hiljada sirijskih izbjeglica te potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Europom, Sjedinjenim Državama i Meksikom.

Njegov protukanidat Scheer obećavao je povratak budžetskoj ravnoteži i smanjenje poreza, s jednostavnim ciljem – vratiti novac u džepove Kanađana.

Konzervativac koji se zauzima za katoličke vrijednosti pokušao je popraviti ugled koji je narušio redovitim napadima na Trudeaua.

Kanadski izborni sistem predviđa da premijer na odlasku može ostati na dužnosti čak i ako njegova stranka ne osvoji većinu mjesta u parlamentu, sve dok ima većinu tokom glasanja o povjerenju u Zastupničkom domu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije