Kanadski premijer pod pritiskom konzervativaca zbog ‘Jihadi Jacka’

Trudeauovi liberali poništili su zakon koji je omogućavao opoziv državljanstva osoba osuđenih za teroristička djela (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau se našao pod pritiskom opozicionih konzervativaca, koji su ga upozorili da ne bi smio pružiti nikakvu pomoć Jacku Lettsu, poznatijem kao “Jihadi Jacku”, nakon odluke Velike Britanije da mu oduzme britansko državljanstvo.

Letts, koji je imao dvostruko kanadsko-britansko državljanstvo, izjavio je kako se nada da će ga Kanada moći izvući iz kurdskog zatvora, gdje se nalazi oko dvije godine, čak i ako to znači da ide u zatvor u Sjevernoj Americi.

Radi se o bivšem stanovniku Oxforda koji je prešao na islam i otišao u Siriju 2014. godine, kada je imao 18 godina, kako bi se priključio ISIL-u.

Trudeauovi liberali poništili su zakon koji je omogućavao opoziv državljanstva osoba osuđenih za teroristička djela. Takva promjena politike i Trudeauova mantra “Kanađanin je Kanađanin je Kanađanin” potaknula je optužbe protivnika da je premekan prema problemu nacionalne sigurnosti.

Osim toga, pojava slučaja Lettsova državljanstva samo dva mjeseca prije kanadskih izbora nije dobra za Trudeaua jer većina anketa pokazuje da su konzervativci u malom vodstvu.

Odluka o oduzimanju državljanstva

Kanada je u nedjelju poručila da “nema zakonsku obvezu olakšati Lettsov povratak”, a kanadsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da je njegova sposobnost pružanja konzularne pomoći u Siriji “izuzetno ograničena”.

“‘Jihadi Jack’ je u zatvoru, gdje bi trebao i ostati”, izjavio je Reutersu vođa konzervativaca Andrew Scheer. Konzervativna vlada pod mojim vodstvom neće pomaknuti prst da ga vrati u Kanadu, dodao je.

Britansku odluku o oduzimanju državljanstva kanadska je vlada u nedjelju ocijenila kao pokušaj Londona da prebaci odgovornost na nju.

Upitan hoće li njegova vlada pomoći obitelji Letts, koja želi da njihov sin bude prebačen u Kanadu, Trudeau je izbjegao izravan odgovor.

“Zločin je putovati u inozemstvo sa ciljem podržavanja terorizma ili sudjelovanja u terorizmu, to je zločin koji ćemo i dalje nastojati procesuirati primjenjujući zakon u najvećoj mjeri”, rekao je. “To je poruka koju imamo za Kanađane i za sve koji su uključeni”, istaknuo je Trudeau.

Izvor: Agencije