Oglasi

Kanadski premijer kritiziran zbog pritiska na bivšu tužiteljicu

Justin Trudeau je vršio pritisak kako bi se obustavilo krivično gonjenje jedne kompanije zbog sukoba interesa.
Dion je rekao da su Trudeauovi pokušaji da utječe na bivšu generalnu tužiteljicu i ministricu pravde Jody Wilson-Raybould u suprotnosti sa ustavnim principom nezavisnosti pravosuđaEPA

Kanadski povjerenik za etiku Mario Dion ocijenio je da je premijer Justin Trudeau nepravilno izvršio pritisak na bivšu glavnu tužiteljicu kako bi se obustavilo krivično gonjenje jedne kompanije zbog sukoba interesa.

Taj izvještaj povjerenika dolazi prije početka kampanje za opće izbore zakazane za 21. oktobar, prenosi Beta.

Dion je rekao da su Trudeauovi pokušaji da utječe na bivšu generalnu tužiteljicu i ministricu pravde Jody Wilson-Raybould u suprotnosti sa ustavnim principom nezavisnosti pravosuđa.

Pritisci na tužiteljicu

Tužiteljica je ranije rekla da vjeruje da smijenjena jer nije htjela da popusti pred pritiscima o postizanju dogovora sa kompanijom SNC-Lavalin koja je optužena za podmićivanje zvaničnika u Libiji.

Trudeau je navodno želio da Wilson-Raybould naloži tužiteljima da postignu nagodbu i izbjegnu krivično gonjenje kanadske kompanije SNC-Lavalin, jer je smatrao kako je na hiljade radnih mjesta dovedeno u pitanje, a i presuda bi mogla ukloniti kompaniju od zaključivanja ugovora s Vladom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.