Kanadski premijer 20. juna u Washingtonu s Trumpom

Donald Trump i Justin Trudeau će tokom susreta pokušati dati 'jači zamah državnim odnosima' (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau otputovat će slijedeće sedmice u Washington, na razgovore s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o ratifikaciji novog sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma i pritvoru dvojice Kanađana u Kini.

Peking je uhapsio dvojicu Kanađana u očiglednom pokušaju da izvrši pritisak na Kanadu da oslobodi visoku zvaničnicu kineskog tehnološkog giganta Huawei, koja je uhapšena na osnovu zahtjeva za izručenje od SAD-a.

Vlada u Ottawi saopćila je da se posjeta Trudeua SAD-u planira za 20. juni i da će Trump i kanadski premijer tokom susreta pokušati dati “jači zamah” državnim odnosima kako bi usvojili novi trgovinski sporazum, koji uključuje i Meksiko, prenosi AP.

Američki predsjednik izjavio je da su Kanada i Meksiko potpuno saglasni s novim trgovinskim sporazumom i da je na SAD-u da ga potvrdi.

Sve zavisi od Nancy Pelosi

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Trump je rekao da se nada da će trgovinski sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA) ubrzo proći i u Kongresu, prenosi Reuters.

Trumpova administracija traži od Kongresa da ubrza glasanje o sporazumu, ali predstavnici demokrata su tražili više vremena da razmotre sporazum.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi je insistirala na poboljšanju odredbi o radnim i ekološkim standardima.

Republikanci, koji kontroliraju Senat, tražili su glasanje o USMCA-u prije pauze u avgustu, ali Pelosi kontrolira raspored za trgovinsko zakonodavstvo u Zastupničkom domu i za sada ne izgleda da će doći do glasanja o ovom trgovinskom sporazumu u tom domu tokom ljeta.

Odnosi Kanade i SAD-a su se popravili nakon pogoršanja prošle godine, kada je američki predsjednik nazvao Trudeaua “slabim” i “nepoštenim”.

Trump je bio bijesan nakon što je kanadski premijer rekao na samitu G7 da neće dopustiti da Kanada bude “natjerana” da stupi u podređeni trgovinski odnos sa SAD-om.

Izvor: Agencije