Kanadski obavještajci upozorili na posljedice hapšenja kćerke osnivača Huaweija

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za hapšenje Meng doznati javnost (EPA)

Kanadska obavještajna agencija upozorila je da će hapšenje kćerke milijardera i osnivača Huaweija Ren Zhenga izazvati “udarne valove” i znatno utjecati na veze s Kinom neposredno prije njenog pritvaranja u Vancouveru na osnovu američkog naloga za hapšenje, pokazuju novi sudski dokumenti.

Objavljeni u petak, ti dokumenti pokazuju umiješanost Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) u hapšenje Meng Wanzhou u decembru 2018., koje je zategnulo diplomatske odnose između Ottawe i Pekinga, prenosi Hina.

Meng je glavna finansijska direktorica kineskog tehnološkog diva Huawei Technologies, kompanije koja je u centru nove generacije 5G bežične tehnologije i dugotrajnog spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

CSIS-ijev izvještaj priložena je sudskim dokumentima u okviru postupka za izručenje Meng SAD-u. U redigiranom memorandumu od 1. decembra 2018. godine, CSIS navodi da je obaviješten o planovima američkog FBI-a da uhapsii Meng kad sleti na međunarodni aerodrom u Vancouveru kasnije tog dana.

Advokat: Dokaz o zavjeri

“Hapšenje će vjerojatno izazvati udarne valove širom svijeta. Planirani događaj izazvat će velike posljedice međunarodno i bilateralno”, stoji u izvještaju CSIS-a.

Advokat Huaweija nazvao je te dokumente dokazom da su vlasti vodile zavjeru protiv Meng.

Američke vlasti optužuju Meng za bankovnu prevaru, jer je navodno zavaravala HSBC oko veza Huaweija s kompanijom koja posluje u Iranu, čime se HSBC našao pod rizikom kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Teheranu.

Advokati Meng traže da taj slučaj bude odbačen jer Kanada nije uvela sankcije Iranu. Meng tvrdi da je nevina. Prošlog mjeseca kanadski sudija dozvolio je nastavak tog slučaja, odbacivši argumente odbrane da američka optužba ne predstavlja zločin u Kanadi.

Novi sudski dokument pokazuje da je CSIS bio zabrinut oko toga kad će za hapšenje Meng doznati javnost. Njezini advokati ističu da je taj detalj bio od posebnog interesa, jer su kanadski premijer Justin Trudeau, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovali na samitu G20 u Argentini i zajedno večerali 1. decembra 2018.

Izvor: Agencije