Kanadska ministrica: Genocidu nema mjesta u svijetu

Međunarodno pravo se mora poštovati, a presude sudskih instanci izvršavati, ističe Chrystia Freeland (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland izjavila je da ostaje potpuno opredijeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, ponovivši da “genocidu nema mjesta u suvremenom svijetu”.

Ona je na taj način odgovorila na peticiju e-1837, koju je, putem kanadskog Parlamenta, inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada – IGK, prenosi Fena.

“Počinjeni genocid u Srebrenici se neće zaboraviti, međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, a počinitelji privoditi pravdi dok god su živi”, istaknula je Freeland.

Navela je kako “takvi stavovi uvode mir i pružaju jamstvo da međunarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutarnje pravo u obvezi da goni počinitelje ratnih zločina i zločina genocida”.

Stav kanadske Vlade

Iz IGK-a su naglasili da je njezine riječi zapravo predstavljaju stav kanadske Vlade, koji “daje nadu da genocid počinjen u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen”.

“Ovakav odgovor u uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini, zapravo je vrlo važan”, smatraju u tom Institutu.

IGK će, najavljuju, s drugim znanstveno-istraživačkim institucijama, organizacijama i zajednicama, iskoristiti odgovor Vlade Kanade u cilju suzbijanja svakog pokušaja poricanja genocida i precizno locirati pravnu i moralnu argumentaciju u prilog poštovanja te obveze.

Izvor: Agencije