Oglasi

Kanadska kompanija pretvara plastični otpad u dizel i benzin

Kompanija Sparta Group navodi da projekt već daje rezultate i da dobijeno gorivo koristi za potrebe vlastitog voznog parka.
Najavljeno je da će godišnje reciklirati do 50.000 tona plastičnog otpadaEPA - Ilustracija

Kanadska kompanija Sparta Group uspješno provodi pilot projekt "Phoenix" i od sveprisutnog plastičnog otpada proizvodi dizel gorivo i benzin.

Iz kompanije su saopćili da projekt već daje rezultate i da dobijeno gorivo već koristi za potrebe vlastitog voznog parka, prenosi Anadolija.

"Pet tona nereciklažnog plastičnog otpada može se konvertirati u 4.000 litara goriva", kazao je John O'Bireck, predsjednik kompanije sa sjedištem u gradu Whitbyju, nedaleko od Toronta.

Plastični otpad se prvo siječe na sitne komade, a potom se rastvara na visokim temperaturama i bez kisika kako ne bi izgorio.

Obrada otpada

Tom tehnologijom se obrađuje plastični otpad koji najčešće završava kao zagađivač okoliša.

"Plastika u prirodi ostaje hiljadama godina. Mi, industrijalci trebamo naći način da to sklonimo iz prirode i učinimo korisnim", poručio je O’Bireck.

Još jedan sličan projekt u Kanadi provodi i kompanija Sustain.

Najavljeno je da će godišnje reciklirati do 50.000 tona plastičnog otpada.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.