Kanađani traže povrat novca za otkazana putovanja

Hiljadama Kanađana otkazana su putovanja zbog zatvorenih granica i sprečavanja širenja korona virusa (EPA)

Sve veći broj Kanađana zahtijeva da država prisili aviokompanije da im u potpunosti vrate novac od uplaćenih putovanja koja su otkazana zbog pandemije, umjesto ponuđenih vaučera za buduća putovanja koja moraju biti realizirana u roku od 24 mjeseca.

Organizacija za zaštitu prava potrošača na čelu sa Marie-Eve Dumont, sa sjedištem u Quebecu, pokrenula je peticiju čiji je broj potpisnika samo u jednom danu skočio sa 500 na gotovo 6.000.

Ova organizacija kaže kako su hiljadama Kanađana otkazana putovanja zbog zatvorenih granica i sprečavanja širenja korona virusa, pa su sada primorani prihvatiti vaučere umjesto povrata novca od aviokompanija i turoperatora.

“Ovi putni krediti imaju restriktivne uvjete, moraju se iskoristiti u roku od 24 mjeseca, neprenosivi su i ne daju nikakvu garanciju cijena”, navodi se u peticiji.

Zarobljene milijarde dolara

“Mnogi potrošači neće moći koristiti ove vaučere u vremenskom roku koje su uveli avioprijevoznici zbog finansijskih ili zdravstvenih problema ili činjenice da rizici povezani sa pandemijom još nisu eliminirani”.

I, dok Air Canada otpušta najmanje polovinu svoje radne snage nakon smanjenja letova za 95 posto, Le Journal de Montreal iznosi podatak da navedena aviokompanija drži “zaplijenjenih” 2,6 milijardi dolara u uplaćenim ali istovremeno otkazanim putovanjima.

Prema Kanadskoj agenciji za saobraćaj, upotreba vaučera za nadoknadu otkazanog putovanja “mogla bi biti razuman pristup u vanrednim okolnostima koje su posljedica pandemije”, ali, kako medij ocjenjuje, čini se da potrošači nemaju isti pristup.

Izvor: Agencije