Kanađani prate “zabrinjavajuću” polarizaciju na američkoj političkoj sceni

Justin Trudeau: Nadamo da će se sve odvijati bez problema (EPA)

Premijer kanade Justin Trudeau je izjavio da, kao i mnogi Kanađani, prati “zabrinjavajuću” polarizaciju na političkoj sceni Sjedinjenih Američkih Država i mogućnosti da nakon rezultata predsjedničkih izbora 3. novembra dođe do nemira, ali kaže da će njegova Vlada “biti pripremljena za razne mogućnosti”.

Upitan da li je zabrinut šta bi se moglo dogoditi ako rezultati američkih izbora ne budu poznati danima ili sedmicama, zbog obima glasačkih listića ili nejasnoća da se proglasi pobjednik, rekao je da se “nada glatkoj tranziciji i jasnom rezultatu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CTC News.

“Dok gledamo kako se američki izbori odvijaju, naravno da ćemo biti spremni za razne mogućnosti, ali sigurno se nadamo da će se sve odvijati bez problema”, kazao je Trudeau.

Spreman na sve ishode

Dodao je da se razmišlja o tome kakvi su ishodi mogući, pa i ukoliko dođe do nekih smtenji da će za to biti spremni.

Trudeau je rekao da nije gledao nijednu debatu u cjelini i da je, umjesto toga, vidio snimke, jer je njegov fokus i dalje na tekućoj krizi COVID-19 u Kanadi.

“Naravno da će ono što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama utjecati na Kanadu nakon izbora. Ali, naš posao je da budemo spremni za sve ishode”, kazao je Trudeau.

Dok je demokratski kandidat i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden rekao da će prihvatiti ishod, aktuelni američki predsjednik, republikanac Donald Trump doveo je u pitanje integritet izbora 3. novembra i glasačkih listića.

Izvor: Agencije