Oglasi

Kanada zabranila prodaju 1.500 vrsta oružja

Odluka donesena nakon 18. aprila i najvećeg masakra u kanadskoj historiji.
Kanađani koji već imaju zakonsko vlasništvo jednog od zabranjenog oružja imat će dvogodišnju amnestiju da ispoštuju nove propiseEPA-EFE

Vlada Kanade zabranila je prodaju i upotrebu 1.500 vrsta vojnog oružja, saopćio je u petak premijer Justin Trudeau, prenosi agencija Tanjug.

„Od sada u Kanadi više nije dozvoljeno prodavati, kupovati, prevoziti, uvoziti ili koristiti vojno oružje", rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u Ottawi.

„Ovo oružje je napravljeno samo sa jednom svrhom: da ubije što veći broj ljudi, što je brže moguće. Oni nemaju koristi - i nije im mjesto među nama.“

Masakr u Novoj Škotskoj

Ova odluka donijeta je ubrzo nakon najvećeg masakra u kanadskoj historiji u kojoj su 18. aprila ubijene 22 osobe u pokrajini Nova Škotska.

Kanađani koji već imaju zakonsko vlasništvo jednog od zabranjenog oružja imat će dvogodišnju amnestiju da ispoštuju nove propise.

Ministar pravde David Lametti pojasnio je, međutim, da će im biti formalno zabranjeno da koriste ovo oružje kao i da ga prodaju.

Izvor: Agencija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.