Oglasi

Kanada uvodi sankcije korumpiranim stranim zvaničnicima

Sankcije su uvedene zvaničnicima Venecuele, Rusije i Južnog Sudana koje Kanada optužuje za korupciju i kršenje prava.
Odluka je donesena jer dosadašnji formulari 'nisu prilagođeni današnjim prilikama'EPA - Ilustracija

Kanadska vlada odlučila je danas zamrznuti imovinu u Kanadi i zabraniti ulazak u zemlju za 52 zvaničnika iz Venecuele, Rusije i Južnog Sudana koje optužuje za korupciju i kršenje ljudskih prava.

Te sankcije uvedene su u okviru novog zakona o pravdi za žrtve korumpiranih stranih zvaničnika. Zakon je stupio na snagu u oktobru, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kanade.

Maduro na spisku

Na spisku sankcionisanih nalazi se 19 zvaničnika Venecuele, među kojima i predsjednik Nicolas Maduro, kao i 30 ruskih zvaničnika i troje iz Južnog Sudana.

"Sankcije predstavljaju jasnu poruku da će Kanada preduzeti mjere protiv onih koji su imali koristi od korupcije velikih razmjera ili bili uključeni u teška kršenja ljudskih prava", navelo je ministarstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.