Kanada traži način da napusti ugovor o prodaji oružja sa Rijadom

Odnosi između Ottawe i Rijada su napeti od diplomatskog spora zbog ljudskih prava (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau prvi put je rekao da njegova vlada traži načine da izađe iz ugovora o oružju sa Saudijskom Arabijom koji je vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Ova izjava koju je dao u televizijskom intervjuu predstavlja značajnu promjenu u njegovom tonu, budući da je ranije rekao da postoje ogromni penali u slučaju kršenja ugovora o prodaji oklopnih vozila proizvedenih u kanadskoj jedinici kompanije General Dynamics Corp. Ugovor je vrijedan 13 milijardi dolara. 

Prošlog mjeseca, Trudeau je kazao da bi Kanada mogla zamrznuti izvozne dozvole ako zaključi da je oružje bilo zloupotrijebljeno. 

“Razmatramo izvozne dozvole kako bi pokušali vidjeti postoji li način da više ne izvozimo ova vozila u Saudijsku Arabiju”, rekao je za CTV, ali nije dao više detalja. 

Navodeći ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija i uključenost Rijada u jemenski rat, politički oponenti insistiraju da Trudeau okonča ugovor General Dynamicsa, kojeg je ispregovarala prethodna konzervativna vlada. 

U oktobru je Trudeau rekao da se opire otkazivanju kontroverznog ugovora sa Saudijskom Arabijom nakon ubistva Khashoggija jer će to koštati Kanadu milijardu dolara. 

Dodao je da je ugovor napravljen tako da je “jako teško suspendirati ga ili napustiti”. 

“Ne želim da ostavim Kanađane sa računom od milijardu dolara u ruci jer pokušavamo da uradimo pravu stvar. Tako da jako oprezno idemo kroz ovo”, kazao je. 

Kršenje ljudskih prava

Odnosi između Ottawe i Rijada su napeti od diplomatskog spora zbog ljudskih prava koji je izbio ranije ove godine. Kanada se konsultovala sa svojim saveznicima koje korake da poduzme nakon ubistva Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

“Ubistvo novinara je apsolutno neprihvatljivo i zbog toga je Kanada od samog početka tražila odgovore i rješnje za to”, rekao je Trudeau. 

Grupe za ljudska prava slale su pisma kanadskom premijeru od 2016, tražeći od njega da otkaže kontroverzni ugovor o oružju. 

“Osigurati tako veliku zalihu oružja režimu sa takvim dosjeom kršenja ljudskih prava je nemoralno i nije etički”, navodi se u pismu kojeg su potpisale organizacije za ljudska prava, uključujući Amnesty International. 

“Vjerujemo da je integritet vlasti krajnje kompromitovan odlukom da nastavi sa najvećim ugovorom o prodaji oružja u kanadskoj historiji jednoj od zemalja koja najviše krši ljudska prava.”

Postoji “opravdan rizik” da se vojna oprema proizvedena u Kanadi koristi protiv civila, navodi se u pismu. 

Izvor: Al Jazeera