Kanada širi zaštićeno morsko područje na Arktiku

Klimatsko zagijavanje na području kanadskog Arktika je tri puta brže od svjetskog prosjeka (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je u četvrtak osnivanje zaštićenog morskog područja na kanadskom Arkiku, gdje je klimatsko zagijavanje tri puta brže od svjetskog prosjeka.

Tokom posjete Iqaluitu, na području Nunavuta, tri mjeseca prije parlamentarnih izbora na kojima se nada ponovnom izboru, Trudeau je naglasio da će taj plan omogućiti njegovoj vladi da premaši cilj zaštite 10 posto pomorskih i obalnih područja zemlje do 2020. godine, navela je Hina.

Cilj tog plana je zaštititi područje oko otoka Baffin, na krajnjem sjeveroistoku Kanade gdje topljenje leda i pomorski saobraćaj ugrožavaju brojne životinjske vrste.

„Beluge, narvali, morževi, tuljani, polarni medvjedi i hiljade drugih vrsta čije preživljavanje ovisi o polarnom ledu tokom cijele godine, sada moraju migrirati, njihov broj se smanjuje, a neki nestaju“, rekao je Trudeau.

‘Klimatske promjene ugrožavaju Eskime’

„Eskimima, koji lovom i žetvama prehranjuju obitelji, klimatske promjene ugrožavaju život“, dodao je premijer čijoj vladi su pomirenje s autohtonim narodima i zaštita okoliša dva prioiteta.

Naglasio je da je njegova vlada nedavno uložila sredstva u modernizaciju flote obalne straže.

Trudeau je također istaknuo da mu je cilj povećati zaštitu kanadskih nacionalnih interesa u tom području koje priželjkuje nekoliko svjetskih sila zbog prirodnih bogatstava i plovidbe na dalekom sjeveru.

„Naša vlada se zalaže za očuvanje kanadskog suvereniteta na Arktiku s narodima koji tamo žive hiljadama godina“, zaključio je.

Izvor: Agencije