Oglasi

Kanada: Savezni deficit će dostići 328,5 milijardi dolara

Bruto domaći proizvod bi se trebao postepeno vratiti na nivo prije korona krize početkom 2022. godine.
Do kraja godine deficit bi iznosio 15 posto veličine bruto domaćeg proizvodaEPA

Savezni deficit Kanade do kraja budžetske godine će dostići 328,5 milijardi kanadskih dolara, procjenjuje Parlamentarna služba za budžet, na osnovu podataka dostavljenih do 1. septembra.

Takav deficit iznosio bi 15 posto veličine bruto domaćeg proizvoda (BDP), što bi predstavljalo najveći manjak od 1966-67, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug.

"Očekujemo da će šokovi od pandemije COVID-19 i pad cijena nafte imati trajni utjecaj na kanadsku ekonomiju", rekao je Iv Ziru iz PBO-a u izjavi za javnost.

U julu je bivši ministar finansija Bill Morneau očekivao nešto veći deficit, od 343 milijarde dolara.

Mjere suzbijanja pandemije

PBO procenjuje da bi se BDP trebao postepeno vratiti na nivo prije krize početkom 2022. godine.

Izvještaj uzima u obzir podatke date do 1. septembra i 225,9 milijardi dolara u mjerama vladinih intervencija za suzbijanje pandemije.

Odnos duga i BDP-a, koji je Liberalna partija na vlasti premijera Justin Trudeaua pokušavala zadržati ispod 30 posto prije pandemije, dostići će vrhunac od 48,3 posto u 2022-23, pokazuje analiza PBO.

Ovo je povećanje od 18,3 procenta u odnosu na prognozu za 2019. godinu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.