Oglasi

Kanada sankcionira 17 saudijskih zvaničnika zbog Khashoggijevog ubistva

Sankcijama se zamrzava imovina tih pojedinaca u toj sjevernoamerčkoj zemlji i zabranjuje im se ulazak na kanadsku teritoriju.
Kanada se priključila Parizu i Berlinu, koji su prošle sedmice najavili slične sankcijeEPA

Kanada je najavila sankcije protiv 17 Saudijaca "optuženih da su odgovorni ili da su učestvovali u ubistvu" novinara Džemala Hašogdžija, ubijenog 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Ovim sankcijama će se zamrznuti imovina tih pojedinaca u Kanadi" i zabraniti "ulazak na kanadsku teritoriju", objavila je ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend.

Prema tvrdnjama nekoliko američkih medija, Centralna obaveštajna agencija procenjuje da iza ubistva novinara stoji saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Selman.

Sedamnaest osoba koje je Otava sankcionisala su ili prinčeva rodbina ili članovi tima poslatog u Istanbul da ubiju saudijskog novinara, velikog kritičara saudijskih vlasti.

Nezadovoljni objašnjenjima Rijada

"Nismo zadovoljni objašnjenjima Saudijske Arabije", rekla je ministarka spoljnih poslova Kanade.

Saudijski glavni tužilac do sada je optužio 11 ljudi – od osumnjičenih 21 – te zahteva smrtnu kaznu za njih petero, no prestolonasljednika je u potpunosti oslobodio krivice.

Kanada se tom odlukom priključila Parizu i Berlinu, koji su prošle nedelje najavili slične sankcije.

SAD je 15. novembra takođe najavio finansijske sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine 17 saudijskih zvaničsnika na američkoj teritoriji.

Kanadski premijer Džastin Trudo već je upozorio da će biti "posledica" zbog Hašogdžijevog ubistva, ali je dodao da će biti "izuzetno teško" otkazati veliki ugovor za prodaju kanadskog oružja Saudijskoj Arabiji, što traže grupe za ljudska prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.