Kanada: Raspušten Parlament, izbori 21. oktobra

Kanadski mediji navode da Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju državom (EPA)

Premijer Kanade Justin Trudeau raspustio je državni parlament i raspisao opće izbore, prenosi agencija Anadolija.

Trudeau je održao sastanak s guvernerkom Julie Payette, vršiteljicom dužnosti šefa države, koja je zvanično odobrila pokretanje izborne kampanje.

“Kanađani će izaći na izbore 21. oktobra. Uradili smo mnogo u protekle četiri godine, ali istina je da tek počinjemo”, rekao je šef kanadske vlade.

Naglasio je da građani Kanade sami trebaju odlučiti žele li se vratiti na, kako je rekao, propalu politiku konzervativne vlade, koja vjeruje u rezove i mjere štednje.

Teška utrka pred Trudeauom

Trudeau, koji je na dužnost stupio u novembru 2015, suočava se s biračkim tijelom koje je ovog puta najviše fokusirano na ekonomiju države.

Kanadski mediji navode da premijer Trudeau i njegova Liberalna stranka možda neće dobiti dovoljno mjesta da samostalno upravljaju državom.

Njegov glavni protivnik na izborima bit će predsjedavajući kanadske Konzervativne stranke Andrew Scheer.

Prema prvim anketama, čini se da će ovo za Trudeaua biti teška utrka, a također se očekuje da će se cijela kampanja vrtjeti oko pitanja poput ekonomije i klimatskih promjena.

Izvor: Agencije