Kanada: Rasprave o kontroli oružja oživjele nakon novih propisa

Vlada je usvojila zakon C-71, kojim se zabranjuje 1.550 vrsta i modela automatskog oružja u toj zemlji. (EPA)

Takozvana kontrola oružja je predmet žestoke rasprave u Kanadi više od 30 godina, prenosi Tanjug.

Od pucnjave u kojoj je 1989. poginulo 14 studenata Politehničke škole do rasprave koja je ponovo bila žučna ovog proljeća, kada je pucnjava u Novoj Škotskoj odnijela 23 života.

Vrlo brzo nakon masakra u Novoj Škotskoj kanadska vlada usvojila je zakon C-71, kojim se zabranjuje 1.550 vrsta i modela automatskog oružja u toj zemlji.

Kanađani koji već imaju u svojini neku vrstu zabranjenog oružja imaće dvije godine da ispoštuju nove propise.

U Kanadi nema mjesta za oružje

Nakon što je premijer Justin Trudeau izjavio da u Kanadi nema koristi od oružja koje je predmet zabrane te poručio: “Nema mjesta za takvo oružje”, poslanica je konzervatine partije Michelle Rempel Garner za CBS rekla da postoji parlamentarna peticija koja poziva Trudeaua da odmah ukine “šemu oduzimanja oružja”, nazivajući je “nedemokratskom, nametnutom bez rasprave tokom pandemije, dok je parlament bio raspusten”.

Takođe, ona tvrdi da ta odluka predstavlja direktan napad na demokratiju.

“Peticija je ovjerena sa više od 230.000 potpisa. Kanađani se pitaju zašto je vlada odlučila da oduzme legalno vatreno oružje tokom obustave rada parlamenta”, rekla je Rempel Garner u intervjuu.

Umjesto zabrane oružja, ona želi da vlada suzbije krijumčarenje oružja iz Sjedinjenih Država.

“Kada pričamo o sprječavanju nasilja u u Kanadi, moramo pogledati odakle potiče vatreno oružje koje se koristi u nasilnim zločinima, a znamo da velika većina stiže ilegalno i uglavnom se švercuje iz Sjedinjenih Država”, kazala je Rempel Garner.

Oružje pripada vojsci

Nije, međutim, iznenađujuće što je Haidi Rathjen, koja preživela masakr u Politehničkoj školi 1989. godine i nakon toga postala aktivista za kontrolu oružja, odmah izašla u javnost podržavajući zakon C-71.

“Ne postoji legitimno opravdanje za dopuštanje te vrste moći u rukama običnih civila. Ovo oružje pripada vojsci. To je ratno oružje”, rekla je Rathjen navodeći da je nakon masakra u Politehničkoj školi više od 500 000 studenata potpisalo peticiju.

“Ali opet, peticije su jedno. Mislim da je ono što je zaista važno to što javnost želi. Većina Kanađana podržava zabranu ovog oružja. Mislim da je liberalna vlada postupila demokratski kad je donijela ovaj zakon”, zaključila je Rathjen.

Izvor: Agencije