Oglasi

Kanada: Prvi narod traži svoja prava

Starosjedioci od Vlade traže da ispoštuje sporazume potpisane u kolonijalno doba koji se odnose na stambena pitanja, pomoć u hrani i obrazovanje.

Pripadnici Prvih naroda, starosjedilačkih plemena koja žive na području Kanade, održavaju proteste širom te zemlje, dok poglavica štrajkuje glađu.

Od Vlade traže da ispoštuje sporazume potpisane u kolonijalno doba koji se odnose na stambena pitanja, pomoć u hrani i obrazovanje.

Nedaleko od poznate zgrade kanadskog Parlamenta vigvam i logorska vatra... Theresa Spence, poglavica Prvog naroda Attawapiskat, prije nekoliko dana je počela štrajk glađu.

Ovo je samo jedan od protesta pokrenutih diljem Kanade, kojima aktivisti pokušavaju prisiliti državne vlasti da sjednu za sto i razgovaraju o pravima Prvih naroda, stambenim problemima, obrazovanju i prirodnim resursima.

Većina sporazuma potpisana je s britanskom krunom, u vrijeme kad je Kanada bila kolonija. Poglavica Spence poručuje da je spremna umrijeti ako visoki dužnosnici ne pristanu susresti se s njom.

"Ona govori o fundamentalnoj promjeni u odnosu između Kanade i Prvih naroda. Želi da predstavnici kanadskih vlasti i kraljica sjednu za sto i odgovaraju za nepoštivanje sporazuma i prava svih Prvih naroda", kaže aktivistica Pamela Palmater.

Osramoćena vlast

Nevolje plemena Attawapiskat su prošle godine privukle pažnju cijelog svijeta. Gotovo je nezamislivo u zemlji bogatoj poput Kanade da pripadnici ove zabačene zajednice žive u užasnim uvjetima, bez grijanja i vode za piće.

Kanadski Crveni križ poslao im je pomoć, osramotivši time državnu vlast, koja za probleme okrivljuje lošu upravu poglavice Spence i plemenskoga vijeća.

Ove sedmice resorni ministar je izjavio da se situacija popravila i da je spreman saslušati poglavicu.

"Mislim da smo, kao Vlada, postigli veliki napredak. Znate, ovdje se upetljala i politika. Ali, općenito govoreći, imamo veoma dobre odnose s Prvim narodima širom zemlje", rekao je ministar za pitanja starosjedilaca John Duncan.

Nova kampanja usmjerena je upravo prema političarima. Vlada tvrdi da čini sve što može, ali bez konkretnog plana za ispunjavanje zahtjeva protestanata.

Stoga je najvjerovatnije da će prtesti i štrajkovi glađu trajati još neko vrijeme.

Izvor: Al Jazeera