Kanada protiv povratka Rusije u G7

Freeland je kazala da, ako se Moskva želi pridružiti ovoj organizaciji, mora okončati rat u Donbasu i napustiti Krim (EPA)

Kanada je saopćila da se i dalje protivi povratku Rusije u grupu industrijski najrazvijenih zemalja svijeta, nekada poznatu kao Grupa 8, što je američki predsjednik Donald Trump iznio kao ideju koju bi trebalo razmotriti na samitu G7 predstojećeg vikenda u Francuskoj.

Rusija je isključena iz G8 2014. godine poslije pripajanja Krima i zbog podrške proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, podsjeća Reuters.

Invazija Krima

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ottawi sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland rekla je da je stav Kanade prema tom pitanju vrlo jasan.

“Rusko kršenje međunarodnog prava invazijom na Krim i njegovom aneksijom, podrška ratu u Donbasu, nešto je što ne prihvatamo”, istakla je Freeland.

Dodala je da, ako se Moskva želi pridružiti ovoj organizaciji, mora okončati rat u Donbasu i napustiti Krim.

Reuters navodi da sličan stav imaju i Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Grupu 7, u kojoj se odluke donose konsenzusom, čine Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan i Kanada.

Izvor: Agencije