Kanada planira dovesti 1,2 miliona imigranata za tri godine

Kanada želi da dovede 401.000 novih stalnih stanovnika 2021. godine, 411.000 - 2022. i 421.000 - 2023. godine (Reuters)

Kanadska vlada planira dovesti više od 1,2 miliona imigranata tokom naredne tri godine, uprkos preprekama koje je stvorila globalna pandemija.

Ministar za imigraciju Marco Mendicino predstavio je ono što je nazvao “ambicioznim” trogodišnjim imigracionim planom koji postavlja ciljeve za dovođenje kvalifikovanih radnika, članova porodica i izbjeglica u Kanadu, piše Tanjug.

Kanada želi dovesti 401.000 novih stalnih stanovnika 2021. godine, 411.000 – 2022. i 421.000 – 2023. godine.

Brojevi, koji predstavljaju porast od oko 50.000 svake godine, imaju za cilj nadoknađivanje ovogodišnjeg manjka zbog pandemije i predstavljaju oko jedan posto kanadskog stanovništva.

Prošlogodišnji plan je obećavao dolazak više od jednog miliona imigranata tokom trogodišnjeg perioda, ali kriza COVID-19 i ograničenja putovanja usporili su proces. Mendicino je rekao da je vlada i dalje posvećena dočeku pridošlica kao sredstva za održavanje kanadske ekonomije na površini.

‘Treba nam više radnika’

Na konferenciji za novinare u Ottawi, Mendicino je rekao da imigranti pokreću stanovništvo i ekonomski rast.

“Jednostavno rečeno, treba nam više radnika, a imigracija je put do tamo”, rekao je.

Mendicino je rekao da je uvjeren da vlada može ispuniti ciljeve uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi, zaobilazeći ograničenja putovanja, pridržavajući se sigurnosnih mjera poput obaveznih karantina.

Rekao je da će vlada težiti privlačenju radnika da popune praznine u radnoj snazi u regijama koji se suočavaju sa nedostatkom.

Tradicionalno, cilj Ottawe u imigracionoj politici bio je privući vrhunske talente na konkurentnom globalnom tržištu, istovremeno okupljajući porodice i pružajući utočište ljudima raseljenim u katastrofama, sukobima i progonima.

Borba za prava azilanata

Zemlja je u martu zatvorila granice za većinu imigranata zbog COVID-a 19. Do augusta je naseljeno128.425 pridošlica, izvijestio je Reuters – manje od polovine od 341.000 ljudi koje je Kanada postavila kao cilj za 2020. godinu.

Pandemija COVID-a 19 takođe je stavila nejednakosti i dugotrajne probleme sa kanadskim imigracionim sistemom pod pojačanu kontrolu.

Mnogi se azilanti i izbjeglice suočavaju s lošim radnim uslovima , dok se nekoliko ključnih industrija u Kanadi, poput zdravstva, prerade hrane i poljoprivrede, oslanja na radnike koji su zbog svog imigracijskog statusa izloženi riziku od zlostavljanja, piše Al Jazeera English.

U posljednjih nekoliko mjeseci nastao je pokret zahtijevajući od Kanade da odobri trajni imigracijski status za ove radnike na prvoj linij, od kojih mnogi rade pod uslovima koji ih dovode u rizik od zaraze COVID-a19.

Usred tog pritiska, savezna vlada objavila je ranije ove godine planove za regulisanje statusa uskog segmenta ovih radnika – azilanata koji rade na određenim poslovima u zdravstvu – koje su političari prozvali “anđelima čuvarima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije