Oglasi

Kanada plaća odštetu zatvoreniku Guantanama

Vlada Kanade će Omaru Khadru platiti osam miliona američkih dolara zbog ispitivanja pod 'surovim uvjetima'.
Khadr je 2015. godine pušten na sloboduReuters

Vlada Kanade će se izviniti i platiti 10,5 miliona kanadskih dolara (osam miliona američkih) bivšem zatvoreniku Guantanama Omaru Khadru, nakon odluke Vrhovnog suda Kanade da su ga zvaničnici ispitivali pod "surovim uvjetima".

Zvaničnik koji je upoznat sa dogovorom rekao je danas za AP da će Khadr dobiti osam miliona američkih dolara po nalogu Suda.

Omara Kadra, rođenog u Kanadi, američki vojnici su uhapsili kada je imao 15 godina, nakon sukoba na području navodnog kampa Al-Kaide u Afganistanu, prilikom čega je život izgubio liječnik specijalnih jedinica SAD-a, narednik prve klase Christopher Speer, navodi AP.

Khadr je osumnjičen da je bacio bombu koja je usmrtila Speera i odveden je u Guantanamo, gdje je optužen za ratne zločine pred vojnom komisijom.

Deset godina u zatvoru

On se 2010. godine izjasnio kao kriv za ubistvo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, plus vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru.

Dvije godine kasnije vratio se u Kanadu da odsluži ostatak svoje kazne, a 2015. godine je pušten na slobodu.

Proveo je deset godina u zatvorskoj ustanovi u zaljevu Guantanamo, a njegov slučaj zadobio je pažnju medija širom svijeta nakon što su ga neki nazvali djetetom vojnikom.

Vrhovni sud Kanade donio je odluku 2010. godine da su kanadski obavještajni zvaničnici prikupili dokaze od Kadra pod "surovim uvjetima", kao što je nedostatak sna, tokom ispitivanja u Guantanamu 2003. godine.

Njegovi advokati podnijeli su tužbu protiv kanadske vlade, tražeći kompenzaciju od dvadeset miliona za Kadra zbog pogrešnog hapšenja, a kao argument su naveli kršenje međunarodnog prava, tj. da Kanada nije zaštitila svog građanina i bila u dosluhu sa SAD-om tokom kojeg je bio mučen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.