Kanada: Očekujemo Trumpa na sastanku G7

Premijer Kanade Justin Trudeau će imati bilateralne sastanke sa svim liderima G7 (EPA)

Očekuje se da američki predsjednik Donald Trump prisustvuje samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7, koji će krajem sedmice biti održan u Kanadi, izjavio je visoki zvaničnik kanadske Vlade.

Očekuje se da će premijer Kanade Justin Trudeau imati bilateralne sastanke sa svim liderima G7, odgovrio je neimenovani zvaničnik na pitanje da li će Trudeau imati sastanak “jedan na jedan” s Trumpom, prenosi Tanjug.

Trump još ima vremena da izbjegne trgovinski rat u vezi carina najavljenih Kanadi, Evropskoj uniji i Meksiku, kazali su ranije ove sedmice ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Američkim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči samita zemalja G7 iduće sedmice u Kanadi.

Kako izbjeći trgovinski rat

“Još imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Evropske unije i SAD-a i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7”, kazao je novinarima francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

Kanada i EU su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak.

Meksiko je također pogođen uvođenjem carina.

Kanada je zaprijetila uvođenjem protivmjera SAD-u, koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristalica.

EU je, također, saopćila da će blok primijeniti carinske protivmjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za grupu G7, koja okuplja najjače svjetske ekonomije: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Veliku Britaniju.

Izvor: Agencije