Kanada nespremna da spriječi napade

U napadu u oktobru prošle godine ubijen je kanadski vojnik (EPA)

Pucnjava ispred zgrade kanadskog Parlamenta u oktobru prošle godine, kad je ubijen jedan vojnik, predstavlja “neugodan podsjetnik da Kanada nije dobro pripremljena” da spriječi terorističke napade u glavnom gradu, zaključci su novog izvještaja kanadske policije.

U izvještaju se navodi da je kraljevska konjička policija “krajnje neadekvatno” osiguravala zgradu Parlamenta u Ottawi kad je Michael Zehaf-Bibeau, 22. oktobra 2104. godine izveo napad u toj zgradi, prenijela je agencija AP.

Tom prilikom je propušteno više šansi da se Zehaf-Bibeau spriječi da uđe u zgradu Parlamenta, zaključila je policija provincije Ontario.

Zehaf-Bibeau je prvo pucao i ubio vojnika Nathana Cirilla, koji je držao počasnu stražu kod Memorijalnog centra u Ottawi, a zatim je upao u zgradu Parlamenta, gdje je na kraju ubijen.

Izvještaj, u kojem se taj napad opisuje kao “najteži sigurnosni propust u historiji kanadskog Parlamenta”, sadrži grafičke detalje pucnjave, prenosi Tanjug.

Ubistvo vojnika

“Michael Zehaf-Bibeau je uperio pušku u vojnika Cirilla i pucao mu u leđa. Kad je Cirillo pao na koljena i počeo puzati prema istočnoj strani spomenika, Zehaf-Bibeau mu je opet pucao u leđa”, navodi se u izvještaju, dodajući da je zatim uslijedio treći i posljednji pucanj.

Žena koja je gurala dječja kolica je vidjela napadača kako trči prema zgradi Parlamenta i obavijestila obližnju policijsku patrolu.

U izvještaju se navodi da su na samom početku incidenta, koji je trajao nešto manje od dva minuta, policajci Kraljevske konjičke policije oklijevali da uđu u zgradu Parlamenta, “zbog naloga da nikad ne ulaze u Parlament naoružani”.

Jedan policajac u civilu je prvi zapucao na napadača sedam sekundi nakon što je on ušao u zgradu Parlamenta, ali je on nastavio trčati.

Zatim su dva policajca u njega ispalila ukupno 31 metak, od čega su dva bila fatalna, ali se ne zna koji ga je ubio.

Kanadska policija ističe da Zehaf-Bibeau nije nosio zaštitni prsluk i, da je bio bolje organiziran, incident se mogao završiti mnogo gore.

Izvor: Agencije