Kanada najavila sankcije sirijskim zvaničnicima

Najmanje 86 osoba, uključujući 27-ero djece, ubijeno je početkom aprila u napadu hemijskim oružjem na grad Khan Sheikhoun (Arhiva)

Kanada je najavila nove sankcije protiv Sirije kao odgovor na navodni hemijski napad izveden 4. aprila, javlja AFP.

Ove sankcije će podrazumijevati zamrzavanje imovine i zabranu transakcija s visokim čelnicima vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Najnovije sankcije prve su kanadske sankcije protiv Sirije i Assada nakon 2014, kada je na vlasti u Kanadi bila konzervativna vlada.

Assad, njegova porodica, vlada i sirijski vojni čelnici već dugo su mete sankcija.

Vlada kanadskog premijera Justina Trudeaua proširila je sankcije na dodatnih 27 visokih vladinih zvaničnika, kazala je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

U napadu upotrijebljen gas sarin

Vlada Justina Trudeaua od novembra 2015. godine primila je 40.000 sirijskih izbjeglica.

Najmanje 86 osoba, uključujući 27 djece, ubijeno je početkom aprila u napadu hemijskim oružjem na grad Khan Sheikhoun, koji kontroliraju pobunjenici, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministar zdravstva Turske Recep Akdag saopćio je kako je utvrđeno da je u napadu upotrijebljen gas sarin.

Napad je izazvao svjetske osude, Ujedinjeni narodi su najavili da će ga istražiti kao mogući ratni zločin, no sirijske vlasti negiraju da su ga izvršile.

Tri dana nakon napada Sjedinjene Američke Države ispalile su veći broj krstarećih raketa na zračnu bazu sirijskih snaga u znak odmazde za napad hemijskim oružjem koji je usmrtio veliki broj civila.

Izvor: Agencije