Kanada: Mnogi radnici se neće vratiti na svoja radna mjesta

Većina novih radnih mjesta u Kanadi su zapravo honorarna (EPA)

Prošlosedmična istraživanja pokazala su da raste broj radnih mjesta u Kanadi, ali analizom podataka otkriva se da je mali broj novih zaposlenja sa punim radnim vremenom.

Većina novih radnih mjesta su zapravo honorarna.

U nedavnom istraživanju kanadske federacije nezavisnog poslovanja (CFIB) 63 posto firmi izjasnilo se da rade normalno, ali je samo 39 procenata navelo da rade sa punim brojem zaposlenih.

Oko četvrtine anketiranih firmi reklo je da se njihova prodaja potpuno vratila u normalu, prenosi Tanjug.

Broj zaposlenih ispod nacionalnog prosjeka

Oko 37 posto preduzeća u Ontariju, provinciji sa najjačom ekonomijom u Kanadi, radi s kompletnim brojem zaposlenih. Kompanije u Britanskoj Kolumbiji rade u prosjeku sa 37 posto zaposlenih, a u Alberti sa 36 posto zaposenih, što je ispod nacionalnog prosjeka.

Čak 46 posto firmi u Quebecu izjasnilo se da se broj angažovanih radnika vraća na nivo prije pandemije, ali istovremeno jasno je da se neki radnici otpušteni tokom pandemije nikad neće vratiti na posao, pokazuju podaci CFIB-a.

CFIB procjenjuje da zatvaranje prijeti velikom broju malih i srednjih firmi, a cifre koje se pominju idu od 55.000 do 218.000, što je između pet i 19 posto svih malih i srednjih firmi.

Izvor: Agencije