Oglasi

Kanada: Divovska vatra van svake kontrole

Stanje je opasno, radi se o ogromnom požaru izvan kontrole, kaže ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.
Više od 1400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različita požara u AlbertiEPA

Divovska vatra, izvan svake kontrole, dvostruko je veća blizu Fort McMurrayja u Kanadi, gdje, sa završetkom operacija evakuacije, zabrinutost raste oko naftne aktivnosti i njenih ekonomskih posljedica.

Požar, koji se udvostručio u subotu i nastavio se širiti, zahvatio je više od 200.000 hektara zemlje oko ponoći, objavila je Agencija za upravljanje hitnim stanjima Alberte u najnovijem izvješću.

"Okolnosti povezane s vatrom i dalje su ekstremne", saopćila je Agencija.

Sedam požara van kontrole

Termometar je u subotu tokom dana pokazivao 30 stepeni Celzijusa, a vjetar je puhao jačinom od 40 kilometara na sat.

Više od 1.400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različita požara u Alberti, a sedam je bilo totalno izvan kontrole, posebno u i oko Fort McMurrayja, naftnog središta kanadskog zapada.

Jedina "dobra vijest" je da se vatrena fronta "nastavlja udaljavati" od Fort McMurrayja i postrojenja za naftnu proizvodnju prema sjeveroistoku, ocijenio je Chad Morrisson, ne predstavljajući prijetnju za stanovništvo, ali uzrokujući veliku štetu za ekosistem.

Hladniji i vlažniji zrak narednih dana mogao bi doprinijeti zaustavljanju ili smirivanju vatre. 

"Trebaju nam obilne kiše, pljusak nije dovoljan", dodao je on.

"Stanje ostaje nepredvidivo i opasno, a radi se o ogromnom i opasnom požaru izvan kontrole", rekao je ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.

Baze naftnih kompanija

Premijerka Alberte predvidjela je da svi opkoljeni vatrom na nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Fort McMurrayja moraju biti evakuirani iz zone do kraja sedmice.

Smještene u bazama naftnih kompanija gdje su se sklonile kad je sjeverna cesta bila jedini mogući izlaz, većina izbjeglih osoba uspjela je krenuti osiguranom putanjom duž autoceste 63 kako bi prošla Fort McMurrayjem konvojima od po 25 automobila.

Vozilima su dospjeli do Edmontona, glavnog grada Alberte, udaljenog 400 kilometara.

Malo manje od polovice 25.000 stradalih evakuirano je zračnim mostom avionima velikih  aviokompanija, velikim nosačima oružanih snaga, ali i avionima lokalnih aviokompanija.

Izvor: Agencije

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.