Oglasi

Kanada dala azil ženi koja je pomogla u skrivanju Snowdena

Vanessa Rodel je skrivala Snowdena u svom stanu u Hong Kongu 2013. godine.
Snowden se u poruci na na Twitteru se zahvalio Kanadi i drugima koji su to omogućiliEPA - Arhiva

Kanada je dala azil ženi koja je pomogla da se sakrije američki uzbunjivač Edward Snowden tokom bjekstva u Hong Kongu, nakon otkrića iz američke Nacionalne agencije za sigurnost gdje je radio kao programer, javilo je udruženje za zaštitu prava izbjeglica.

Robert Tibbo, advokat Filipinke Vanesse Rodel, rekao je da će ona i njena kćerka stići danas u Kanadu gdje će dobiti status izbjeglica, prenosi Beta.

Rodel je skrivala Snowdena u svom stanu u Hong Kongu 2013. godine, poslije otkrića da je objavio podatke o tome kako NSA na svjetskom nivou nadzire komunikacije.

Snowden zahvalio Kanadi

Ona je poslije toga bila pod pritiskom hongkonških vlasti i rizikovala je da bude protjerana nazad u zemlju porijekla.

Snowden je reagovao u poruci na francuskom jeziku na Twitteru u kojoj se zahvalio Kanadi i drugima koji su to omogućili.

"Nakon toliko godina prva od porodica koja mi je pomogla je slobodna i ima budućnost“, napisao je Snowden, koji sada živi u izgnanstvu u Rusiji. 

Advokat Tibbo je zatražio da Kanada prihvati još pet osoba koje su pomogle Snowdenu. 

Još pet osoba, državljana Šri Lanke koje su također pomogle Snowdenu, još čekaju na odgovor kanadske vlade na njihove zahtjev za azil. 

SAD je optužio Snowdena za špijunažu i krađu državnih tajni.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.