Kampovi, spas i košmar za hiljade izbjeglica

Pogoršava se humanitarna situacija u okolini Halepa zbog borbi i žestokih zračnih udara ruske avijacije. Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju na situaciju koja bi mogla postati katastrofalna. Novi val izbjeglica na sirijsko-turskoj granici dodatno otežava situaciju.

Zaoštravaju se borbe u Siriji, a s njima i humanitarna kriza. Stotine porodica izbjegle su u kampove, u kojima su potražile spas. Muhammed Jouma je jedan od izbjeglica. Napustio je dom u oblasti Hama i izbjegao u kamp na sirijsko-turskoj granici. Teški uvjeti u kampu ipak su bolji od ostanka u vlastitom domu, pod granatama i zračnim napadima borbenih aviona.

“Ovdje smo već godinu dana. Živimo u šatorima. Ništa više nemam. Kuća mi je potpuno uništena. Jedino sklonište mi je šator”, kaže Jouma.

U kampu nema osnovnih uvjeta za život. Humanitarne organizacije ne dostavljaju pomoć. Kiša i niske temperature dodatni su problem za izbjeglice. Slična je situacija i u ostalim kampovima na sirijsko-turskoj granici. U sjevernom dijelu oblasti Latakije i Idliba nalazi se blizu 150 takvih kampova, u kojima je smješteno četvrt miliona izbjeglica. Svi kapaciteti su popunjeni i za nove izbjeglice nema mjesta.

Katastrofalna situacija

“Nijedna humanitarna organizacija ne pruža bilo kakvu pomoć. Situacija je katastrofalna u pravom smislu riječi. Nema kanalizacije, niti pitke vode. Dodatni problem predstavljaju zarazne bolesti, koje su se pojavile u kampu. Kapacitet kampa je 300 porodica, a sada ga trenutno koristi 360 porodica”, zaključio je upravnik Yasser Darwish, upravnik izbjegličkog kampa.

“Ne nazire se rješenje situacije za izbjeglice u ovom kampu. Uprkos različitim ljudima, njihove sudbine su slične, kao i sudbine Sirijaca u svim izbjegličkim kampovima”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Milad Fadl.

U Halepu kao da je vrijeme stalo. Uništeni su snovi ljudi koji pokušavaju pronaći spas za sebe i svoje porodice. Najveća radost koja se može vidjeti je dječiji osmjeh.

Izvor: Al Jazeera