Kampanja u ‘sivoj zoni’ uprkos predizbornoj šutnji

Ako bude drugog kruga izbora, on će biti održan na Uskrs, 16. aprila (EPA)

U Srbiji je i danas, do zatvaranja birališta, u 20:00 sati, na snazi predizborna šutnja, ali to nije spriječilo stranačke aktiviste i simpatizere da na društvenim mrežama pozivaju birače da na glasačkom listiću zaokruže njihovu opciju, piše Tanjug.

Iako učesnici izborne trke ne mogu putem medija da šalju političke poruke, društvene mreže poput Facebooka i Twittera, nalazi se u “sivoj zoni”, zbog čega se intezivno koriste za nastavak kampanje, ali i antikampanje.

Tako, naprimjer, Socijalistička partija Srbije na svom Facebook profilu prenosi videomaterijal sa predizbornih konvencija.

Facebook Srpske napredne stranke bogat je fotografijama, kako predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića dok ubacuje listić u glasačku kutiju, tako i fotografijama brojnih aktivista i simpatizera stranke napravljenih prethodnih dana sa natpisima #SrbijaPobeđuje.

Ta stranka na Facebooku, ali i Twitteru, prenosi i saopštenja sa svog zvaničnog sajta u kojima kritikuje političke protivnike, snimke sa predizbornih konvencija, ključne Vučićeve izjave iz predizborne kampanje, izjave funkcionera poslije glasanja.

Liberalno demokratska partija na društvenim mrežama nastavila je da objavljuje izjave predsjednika stranke Čedomira Jovanovića, kao i intervjue koje je davao uoči izbora, ali i izjave javnih i poznatih ličnosti koji su podržali tu listu.

Podrška i kritike

Demokratska stranka Facebook i Twitter pretežno koristi za ukazivanje na nepravilnosti, ali i pozive građanima da prijave sve što uoče, a da je mimo pravila.

Poput ostalih stranaka, stranke iz koalicije DS S i Dveri te dvije platforme koriste da prenesu saopštenja svojih stranaka, ranije izjave stranačkih funkcionera, pozive na glasanje, ali i poruke podrške koje dobijaju od građana.

Srpska radikalna stranka danas je na Facebooku objavila izjavu lidera stranke Vojislava Šešelja, dok Twitter koristi za motivisanje birača da izađu na izbore, ukazivanje nepravilnosti, ali i objašnjenje da svi koji smatraju “svi su isti”, “nemam za koga da glasam”, “ma ne idem na izbore” i “ne interesuje me politika” – „svoj glas zapravo daju Aleksandru Vučiću“.

Ipak, kako su društvene mreže prilika za dvosmjernu komunikaciju, građani imaju slobodu da na nastavak partijske kampanje odgovore kako smatraju da je adekvatno.

Tako se, na nekim Facebook stranicama, mogu naći komentari hvale i podrške, poput “idemo, pun gas u reforme i stabilno u krivine za budućnost naše dece”, dok ima i onih koji pitaju kako političare nije sramota da se pojave na izborima i “na mlade apeluju da ostanu u državi, a svoju decu šalju u beli svet”.

Izvor: Agencije