Kampanja Albanaca u Washingtonu: ‘Upoznajte Đukanovića, osobu godine u kriminalu’

Crnogorski predsjednik našao se u društvu filipinskog i venecuelskog kolege (Screenshot)

Grupa predstavnika albanske dijaspore u SAD-u protestirala je protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića tako što je kroz Washington provozala kamion s natpisom “Upoznajte predsjednika Crne Gore – osobu godine u organiziranom kriminalu u 2015.”

Kampanju je pokrenula grupa mladih Albanaca porijeklom iz Crne Gore koja živi u Detroitu, a kamion je u ponedjeljak bio parkiran u blizini Bijele kuće, Kongresa, State Departmenta, crnogorske i Ambasade Evropske unije u Washingtonu, prenosi portal Malesia.org.

Kako je prenio taj portal, na poleđini kamiona stajala je albanska zastava i poruka “Zaustavite diskriminaciju Albanaca u Crnoj Gori”.

“Crna Gora nastavlja nezapamćenu propagandu predstavljajući se Zapadu kao demokratska država. Naš cilj je poslati ovu poruku centru svjetske demokratije. Želimo još jednom upozoriti ko već 30 godina vodi Crnu Goru”, rekao je Simon Sinishtaj, jedan od organizatora protesta.

U društvu Madura i Dutertea

Slična aktivnost organizirana je i u New Yorku 2016.

Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) izabrao je aktuelnog crnogorskog predsjednika za osobu koja je u 2015. najviše doprinijela promoviranju korupcije i organiziranog kriminala.

Đukanovića je za to “priznanje” predložila Vanja Ćalović, direktorica crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a više od 50 novinara unutar mreže OCCRP-a učestvovalo je u izboru.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro bio je dobitnik za 2016, a filipinski čelnik Rodrigo Duterte za 2017. godinu.

Dosadašnji dobitnici priznanja OCCRP-a [Screenshot / www.occrp.org]

Izvor: Al Jazeera i agencije