Kampanja 85 grupa za okončanje rata u Siriji

Predstavnici kampanje su upozorili da se 'ekstremizam razvija iz ruševina opustošenih gradova' (AP)

Sirijske organizacije civilnog društva i grupe za zaštitu ljudskih prava pokrenule su kampanju u kojoj su pozvale međunarodnu zajednicu da se posveti okončanju sukoba u njihovoj zemlji, navodeći da je to jedini način da se zaustavi širenje ekstremizma.

“Zaustavljanje nasilja zahtijeva dva koraka koja ne možemo sami ostvariti – okončanje zračnih udara i udara bombama napunjenim eksplozivom režima predsjednika Bashara al-Assada te pregovori između svih sirijskih grupa i njihovih međunarodnih pristalica”, navelo je u zajedničkoj kampanji 85 sirijskih grupa.

Organizator kampanje “Planeta Sirija” Ula Ramadan je rekla da je taj naziv izabran jer se “ponekad osjećaju kao da su sa druge planete”.

“Na naše zahtjeve za slobodom i demokratijom mnogi gledaju kao da su potpuni vanzemaljci”, navela je Ramadan.

‘Preokupirana ekstremizmom’

Aktivisti kampanje ističu da se osjećaju da ih je međunarodna zajednica napustila, preokupirana više ekstremizmom nego dnevnim užasima rata, prenio je AFP.

“Duboko smo frustrirani manjkom podrške naših prijatelja širom svijeta. Želimo ono što i drugi – slobodu i dostojanstvo”, kazala je još jedna od organizatorica kampanje Salma Kahale.

Predstavnici kampanje su upozorili da se “ekstremizam razvija iz ruševina njihovih opustošenih gradova” i da će se ta pojava širiti ako se ne pokrene zajednička akcija.

“Da bi se zaustavio ekstremizam, moramo zaustaviti krvoproliće u Siriji”, zaključili su.

Izvor: Agencije