Kamen spoticanja između Rusije i Turske

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan napravio je veliki korak u obnavljanju narušenih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvojica lidera jučer su se sastala u Sankt Peterburgu, nakon višemjesečnih napetosti između dvije zemlje, izazvanih rušenjem ruskog ratnog aviona u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

“Moj dragi prijatelj Putin,” tako je Recep Tayyip Erdogan jučer opisao ruskog predsjednika. Ne tako davno njih dvojica su razmjenjivali optužbe za saradnju s teroristima. Sada dvojica lidera najavljuju novu eru saradnje.

“Odnosi Rusije i Turske ulaze u pozitivnu fazu. Obojica smo upoznati s procesom utvrđivanja velikih ciljeva. Siguran sam da će mjere koje će naše zemlje poduzeti proširiti našu saradnju”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Naš prioritet je dostići nivo prijašnje bilateralne saradnje i to neće biti jednostavno. Samo u prvih pet mjeseci ove godine obim trgovine između Rusije i Turske smanjen je za 43 posto”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nakon što je turska avijacija oborila ruski ratni avion u novembru prošle godine, došlo je do krize koja je bila suprotna ekonomskim interesima dviju država. Ali, ponos je bio povrijeđen, a životi izgubljeni.

Putin je zatražio izvinjenje od Erdogana, i na kraju ga dobio u pismu turskog predsjednika u kojem se izražava žaljenje zbog incidenta.

Podrška nađena u Rusiji

A kada su dijelovi turske vojske nedavno ustali protiv Erdogana, on je na Zapadu potražio podršku koju je, ipak, našao u Rusiji.

“Erdogan se još jednom zahvalio Vladimiru Putinu na telefonskom pozivu u kojem mu je izrazio podršku i solidarnost neposredno nakon propalog vojnog udara. Čini se da su višemjesečne, često prilično lične, uvrede i insinuacije nestale poput lanjskog snijega”, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

Ali Sirija ostaje kamen spoticanja. Ruska vojna intervencija je, suprotno interesima Ankare, spasila predsjednika Assada i pomogla kurdskim snagama da zauzmu teritoriju duž turske granice. Problem su i tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Ako Erdogan odluči preispitati pozicije Turske u Siriji, Putin će ga sigurno saslušati. Na kraju krajeva, prijatelji se međusobno pomažu.

Izvor: Al Jazeera