Kalmeta oslobođen optužbi za korupciju, USKOK najavio žalbu

Suđenje Kalmeti trajalo je više od dvije godine (Sanjin Struki? / Pixsell)

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođen krivnje u procesu koji je protiv njega vođen pod optužbom za korupciju, javlja portal Index.

Bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković također je oslobođen optužbe.

No, sutkinja Gordana Mihela Grahovac proglasila je krivima Kalmetine suradnike Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Damira Kezelea. Mikulić je osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije, a Kezele na tri i pol godine zatvora.

Njima se oduzima i nezakonito stečena imovinska korist: 2,6 milijuna kuna (350.000 eura) Mikuliću, 730.000 kuna (98.000 eura) Kezeleu i kuća vrijedna 450.000 eura Bobanu.

Optužnica je teretila Kalmetu da je izgradio kriminalnu piramidu i da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama, koje su zbog svojeg poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge.

Tvrdi da je žrtva političkog progona

Tužitelji su tvrdili da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna (dva milijuna eura) te dodatnih 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga, optužen je i da je narudžbom promotivnog filma Prometna renesansa Hrvatske oštetio ministarstvo kojem je bio na čelu za 600.000 kuna (81.000 eura).

Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona, javila je Hina.

Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu [tadašnjeg premijera] Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Suđenje je trajalo više od dvije godine, a na presudu sve strane imaju pravo žalbe.

USKOK najavio žalbu

USKOK-ov tužitelj Saša Manojlović najavio je žalbu na oslobađajući dio presude Kalmeti.

Kazao je i da je zadovoljan osuđujućom presudom za trojicu Kalmetinih suoptuženika jer je sud nedvojbeno utvrdio “da je novac zaista bio izvlačen iz projekata izgradnje prometne infrastrukture”.

“Ono s čime nismo zadovoljni je oslobađajući dio presude, pri čemu je iz iznesenog u pogledu razloga za takvu odluku razvidno da je sud prilikom ocjene dokaza donio pogrešan zaključak o odlučnim činjenicama.

Sasvim je sigurno da ćemo protiv takve presude ustati žalbom. Međutim, po primitku pisanog otpravka presude bit ćemo u mogućnosti da utvrdimo gdje je došlo do pogreške u zaključivanju, na što ćemo onda u žalbi ukazati i još jednom ćemo argumentirano iznijeti svoj stav”, kazao je tužitelj.

Dodao je da “kraj rezultata ovako provedenog dokaznog postupka za USKOK nema dvojbe da su kaznena djela počinjena, i to na način kako je optužbom i argumentirano”.

Izvor: Agencije