Kalin: Trump prihvatio poziv da 2019. posjeti Tursku

U telefonskom razgovoru dvojice lidera razmatrana je mogućnost uspostave sigurnih zona na sjeveru Sirije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump prihvatio je poziv Recepa Tayyipa Erdogana da sljedeće godine posjeti Tursku, potvrdio je glasnogovornik turskog lidera Ibrahim Kalin, prenijela je Hina. 

Govoreći novinarima nakon sastanka kabineta u Ankari, Kalin je dodao kako je Trump pozitivno odgovorio na Erdoganov poziv, no, da datum posjete nije definisan. 

Erdogan je Trumpu prijedlog o posjeti iznio prošlog vikenda u telefonskom razgovoru, nakon odluke američkog predsjednika da povuče vojsku iz Sirije.

“Iako se ne planira ništa konkretno, predsjednik je otvoren za potencijalni sastanak”, navodi u saopštenju glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley.

Sukob u Siriji, ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu i zahtjev Turske za izručenjem muslimanskog imama iz Sjedinjenih Država Fethullaha Gulena, kojeg  Ankara optužuje za neuspjeli državni udar iz 2016. godine, neka su od glavnih pitanja u odnosu dva NATO saveznika, tvrdi Hina.

Različit stav o ubistvu Khashoggija

Erdogan je pozdravio Trumpovu naglu odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, što bi trebalo ukloniti izvor nesuglasica između dvije zemlje.

Američki vojni dužnosnici posjetit će Tursku ovog tjedna kako bi razgovarali s kolegama o detaljima povlačenja iz Sirije, izjavio je u ponedjeljak Erdoganov glasnogovornik.

Trump i Erdogan različito su reagirali na ubojstvo novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra.

Trump je rekao kako želi da Washington stane uz saudijsku vladu i prjestolonasljednika Mohammeda bin Salmana uprkos procjeni CIA-e da je princ vjerovatno naredio ubojstvo.

Erdogan se trudio zadržati međunarodnu pažnju na Khashoggievom ubistvo i staviti naglasak na princa. 

Izvor: Agencije